Опубліковано: 10 Червня, 2023. Переглядів: 604


10 червня: це цікаво знати

За церковним календарем 10 червня вшановують преподобного Микиту, сповідника, єп. Халкидонського; святителя Ігнатія; священомученика Євтихія, єп. Мелітинського; мученицю Єликониду; священомученика Елладія, єпископа; Нікейську і Чухомлинську ікони Божої матері; благовірного Оскольда, першомученика Київського (882), у св. хрещенні Миколая; всіх преподобних і богоносних отців, що на Святій Горі Афонській просяяли.

Святий Микита в народі вшановується як сторож гусей, тому по-простому його називають Гусятником. Це обрядове свято. Гуси з весни вимагають ретельного догляду, оскільки гусенята в цей час часто гинуть. Щоб врятувати їх від гибелі, народ і дав їм святого покровителя. У народі вважається – якщо день тихий, то урожай буде хорошим. Слідкували також за конюшиною: «Конюшина зближує листочки – до негоди».

Іменинниками 10 червня є:

Гнат, Микита, Олексій.

10 червня народились:

1857 – Богумил (Федір) Воячек – український контрабасист, диригент, композитор, педагог чеського походження. В 1883–1915 рр. – соліст-констрабасист Оперного театру в Києві.

1899 – Леонід Усачов – український композитор і диригент.

1903 – Микита Шумило – український письменник, літературознавець, перекладач, журналіст. Автор збірок оповідань і нарисів, книжок для дітей, літературно-критичних нарисів «Олесь Гончар» і «Силуети».

10 червня відзначають:

День працівників текстильної і легкої промисловості.
Всіх святих землі Української.

Події 10 червня:

978 – на престол зійшов Князь Володимир

1829 – вперше відбулося змагання веслярів між Оксфордом і Кембриджем. Традиція щорічних змагань живе до сьогоднішнього дня

1907 – братами Люм’єр було винайдено спосіб друку кольорових фотографій. За планами французьких інженерів, він мав бути використаний для створення кольорового кіно

1909 – вперше у світі пасажирським кораблем «Славонія» було використано сигнал SOS. Більшість людей абсолютно помилково вважає, що цей сигнал є абревіатурою. Насправді – це просто певна послідовність букв, легка для запам’ятовування

1917 – проголошення Центральною Радою І Універсалу «До українського народу в Україні і поза України сущому», яким проголошувалася автономія України. Універсал став основою для розмежування законодавчих і виконавчих функцій органів влади.

«Народе український! В твоїх руках доля твоя. В сей трудний час всесвітнього безладдя й роспаду докажи своєю одностайністю і державним розумом, що ти, народ, народ хліборобів, можеш гордо і достойно стати поруч з кожним організованим, державним народом, як рівний з рівним.» (І Універсал)

934 – При НКВС УРСР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (українське відділення ГУЛАГу).

1952 – американець Джон Халлом відкрив перший монетний двір

1973 – у Парижі відбулося відкриття першого публічного зоопарку

Рідна країна


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...