Опубліковано: 29 Травня, 2021. Переглядів: 307


Осійська Трійця: …дихаєш одним повітрям – віршем (+ФОТО)

Колони центрального входу до Осійської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Федора Потушняка нещодавно стали своєрідним пантеоном плеяді славних земляків цього, без перебільшення, знаменитого на весь світ завдяки популярному пісенному хітові Івана Поповича «Пісні про Осій». У християнській традиції заведено невдовзі після народження хрестити немовля.

Так і у цьому, Богом благословенному селі і колективі, минулого вівторка провели урочистості по освяченню меморіальної дошки Івану Петровцію. Цей пам’ятний знак, встановлений на фронтоні навчального закладу, увінчав своєрідну Осійську Трійцю: Феодосія Злоцького, Федора Потушняка та Івана Петровція – поетів, вчених, письменників, просвітителів, вічних охоронців наших чудових народних традицій, невмирущого духу цього краю, його люду, що з діда-прадіда нарівні плекає із роду в рід любов до рідної землі і своєї материнської мови.

Директор школи Марта Олександрівна Маргіта відкриває урочисту лінійку, звучить державний Гімн України. Відзвучали піднесені звуки мелодії і слів і підсилені у мікрофон лунають рядки віршів Івана Петровція, леготом линуть поза шкільне подвір’я понад голови дітей і вчителів на довколишні сусідські подвір’я знайомі кожному осійчанину практично з дитинства поетичні рядки неперевершеного лірика, співця краси цього рідного куточка Закарпаття Івана Юрійовича.

Літературна композиція увібрала в себе найкращі Петровційові смарагди душі і таланту: від піднесеного захоплення Осоєм – до «Співанки про солонину». Іван Петровцій своїм багатогранним талантом митця ретранслював пласти народної мудрості у сучасний непростий світ. Він став тим своєрідним містком, через який у неозоре море Інтернету вливається наш багатовіковий фольклор, наші, призабуті сучасниками соковиті правітцівські слова.

…Трохи осторонь, навпроти камінного портрета брата, час від часу втирала рясні сльози рідна сестра поета Ірина Юріївна Петровцій. Її сльози капали на шкільні сходи, а краплі освяченої води щедро кропили камінний лик Івана Юрійовича.

Чин освячення меморіальної дошки провів настоятель місцевого Свято-Юрівського православного храму о. Сергій.

Марта Олександрівна Маргіта від себе особисто та від керівництва навчального закладу, педагогічного і учнівського колективу подякувала осійським меценатам Василю Турянину та Івану Васильцюну, завдяки яким встановлено меморіальний знак та всім учасникам урочистостей з нагоди 76-ої річниці з дня народження Івана Петровція.

Михайло ІСАК


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...