Опубліковано: 3 Травня, 2021. Переглядів: 209


Як пережити травневі свята без наслідків для шлунка: поради дієтолога

В Україні почалися травневі свята, а оскільки відпочинок на природі люблять багато хто з нас, тому в ці вихідні більшість рушила на шашлики за місто. До того ж в цьому році травневі збіглися з завершенням Великого посту і святкуванням Великодня. Тому не варто забувати, що бурхливе святкування може нанести удар по здоров’ю – призвести до появи декількох зайвих кілограмів, печії, болів.

Як пережити свята, без наслідків для здоров’я, розповіла дієтолог Ірина Дюжник.

Для тих, хто дотримувався Великого посту, слід особливо обережно виходити з нього, поступово, додаючи до звичних страв й інші продукти, щоб організм поступово підлаштовувався під зміна харчування.

На думку дієтолога, різкий перехід до жирної, м’ясної їжі, алкоголю і випічки може спровокувати загострення хронічних хвороб і навіть первинного захворювання, оскільки організм різко продукує велику кількість ферментів.

Вживання у великих кількостях жирного м’яса (наприклад, домашньої ковбаси, шашлику зі свиней) викличе підвищення вироблення шлункового соку, що є подразнюючим чинником на слизову оболонку шлунка. Це може призвести до відчуття печії, загострення гастриту і виразкової хвороби. Те ж саме стосується й алкоголю.

Молочні продукти після великої перерви у вживанні можуть призвести до болю в кишечнику і діареї, бо організм зменшив вироблення ферменту лактази, і для оновлення цього засобу потрібен час.

Не захоплюйтеся здобною випічкою. Незважаючи на те, що під час посту вживають борошняні продукти, велика кількість здоби може призвести до відчуття печії і болів в кишечнику.

Намагайтеся поставити на святковий стіл нежирне м’ясо. Наприклад, курятину, кролика, телятину. Свинина і гусяче м’ясо належать до жирного виду. Дуже хорошим варіантом святкової страви стане запечена риба.

За основу все ж візьміть запечені або свіжі овочі. Також добре підійдуть і ферментовані овочі (наприклад, квашена капуста), радить дієтолог.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...