Опубліковано: 26 Квітня, 2021. Переглядів: 258


Сьогодні розпочинається Страсний тиждень

26 квітня розпочинається Страсний тиждень. Перший його день називають Великим понеділком. Також сьогодні вшановують пам’ять Священномученика Артемона.

“Також, сьогодні церква відзначає День бджолярів або свято Фомаїди Медунки. Саме тоді пробуджуються квіти, бджоли. Починають свою роботу пасічники”, – розповів Gazeta.ua отець Лаврентій Ян Жезіцький.

У Великий понеділок церква згадує старозавітного патріарха Йосипа, якого заздрісні брати продали в Єгипет, сказавши батькові, що його розірвали звірі. Поміркований Йосип розглядається як праобраз зрадженого Христа. У понеділок Страсної седмиці служиться молебень, що покладає початок церковному чину мироваріння. Миро – це суміш 50 речовин на основі оливкової олії, трав та смол. Миро вважається святинею, зберігається у вівтарі і використовується в таїнстві Миропомазання. Готується миро лише раз у році – з понеділка по середу Страсного тижня, у четвер освячується.

У страсний тиждень згадується Таємна Вечеря, страждання, розп’яття і поховання Ісуса Христа. Усі дні Страсного тижня звуться “Великими” – Великий Понеділок, Великий Вівторок тощо, також уживається епітет “Страсний”.

У православ’ї перші три дні Страсної седмиці відбувається Літургія передосвячених дарів, в Великий четвер й Велику суботу – літургія Василя Великого, в Велику п’ятницю літургія не відбувається. У перші три дні Страсної седмиці устав пропонує прочитувати весь Псалтир, крім 17-й кафізми, що читається на утрені Великої Суботи.

Протягом Страсного тижня всі православні християни, які протягом посту ще не сповідалися і не причащалися, мають це обов’язково зробити – в будь-який день зранку, окрім п’ятниці.

У Великий понеділок, як і протягом всього Страсного тижня, не можна веселитися, розважатися, сваритися з ким-небудь, згадувати образи. Також не заведено ходити в гості в цей день. З Великого понеділка піст підсилюється – тобто як і раніше під забороною м’ясо, молочні продукти, риба.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...