Опубліковано: 30 Березня, 2021. Переглядів: 687


За тиждень в Україні почнеться апокаліпсис у лікарнях – інфекціоніст

Шоколад пахне бензином, а оселедець медом. Такі спотворення запахів часті при коронавірусі третьої хвилі. Її бояться українці, щоб не сталося колапсу медичної системи.

За даними Міністерства охорони здоров’я, станом за 30 березня госпіталізували 2597 людей.

Найскладніша ситуація у столиці, де зайнято 74% ліжок у лікарнях. За неофіційними даними це вже 100 %.

Місцева влада спростовує інформацію про дефіцит місць в лікарнях для Covid-19. Активісти та лікарі попереджають, що колапс можливий найближчим часом по всіх областях.

Про це Gazeta.ua розповів Ігор Столяр, інфекціоніст із Запоріжжя.

“Кількість хворих зі статистики треба множити на два. За тиждень-два почнеться апокаліпсис у лікарнях. Реанімаціїї не можна розширити, а важко хворих не можна класти в коридорах. Їм потрібне відділення інтенсивної терапії. Українці бояться лікарень, тому сидять до останнього вдома. Звертаються, коли вже не можуть дихати. Тоді їм треба до реанімації. Тому така висока смертність і карантин знову продовжать. Ситуація не йде на спад. Хоча вона й краща, ніж у Франції. Там лікарні переповнені по всій країні. У нас тільки у великих містах

Вірус весь час мутує і не залишається у звичному форматі. Зараз є британський штам, який вдвічі заразніший. Вражає людей 20-30 років без супутніх хвороб та зайвої ваги. На 3-5 добу вже розвивається дихальна недостатність і легені не можуть працювати самостійно. Те, що кількість молодих пацієнтів збільшилась, не означає, що старших поменшало. У сукупності реанімації переповнені і нових пацієнтів немає куди класти.

У нас немає системи контролю. Наприклад, яка б перевіряла скільки людей їде у транспорті. А у Німеччині стоїш на зупинці без маски, отримуєш 150 євро штрафу. У нас навіть 150 гривень не призначають”, – розповів Ігор Столяр.

Ситуація загострюється саме навесні через ослаблення організму сезонними типовими вірусами. Тому мали схожу ситуацію й минулого року. Про це розповідає головний лікар Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака Юрій Яцина.

“Мені все одно, чи вірите ви в цю недугу. Ми опираємося на доказову медицину. І кожен день стикаємося зі смертю. Просто надіньте маску, дотримуйтеся дистанції – це не так важко. Допоможіть нам, тому що наприкінці тижня у нас може бути колапс”, – пояснює Юрій Яцина.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...