Опубліковано: 24 Жовтня, 2024. Переглядів: 115


Били та примушували до роботи: в інтернаті на Закарпатті дітей перетворили на рабів

У вихованців інтернату забирали гроші та змушували безкоштовно працювати. Їхні банківські картки зберігали в сейфі, а кошти йшли нібито на покупки для закладу. Поліція вже втрутилася в ситуацію.

Дітей, які перебувають у закладі, використовували як безкоштовну “робочу силу” для збору яблук в приватному саду одного з підприємств.

Про це повідомив омбудсман Дмитро Лубінець у Telegram.

Омбудсман розкрив шокуючі факти зловживання в інтернаті

За словами омбудсмана, під час огляду документів знайдено договір між директорами будинку-інтернату та підприємства щодо взаємодопомоги в зборі яблук.

Дітей у закладі могли бити. Щонайменше про один такий випадок стало відомо публічно.

“Директор будинку-інтернату вчинив побиття вихованця. Свідками цього були його заступник та інша вихованка інтернату, які вживали заходи щодо припинення фізичної сили”, — йдеться у повідомленні омбудсмана.

Також повідомляється, що у вихованців вимагали кошти для того, щоб купувати меблі у будинок-інтернат.

“Це підтверджено документами, показами вихованців та адміністрацією інтернату. Окрім того, встановлено, що всі банківські картки з пін-кодами до них, відкриті особові рахунки в банку та документи вихованців перебували в сейфі заступника директора. Для того, щоб використати власні кошти з карток вихованці повинні були просити їх із вигаданою “заявою”! Дванадцять таких “заяв”, написаних одним почерком, виявили й для прохання використати кошти у сумі 5 100 гривень. Директор згодом пояснив, що за них придбали шафи на суму понад 50 тисяч гривень. Проте ці меблі у закладі не обліковуються…”, — написав Лубінець.

Він додав, що працівники Національної поліції України провели огляд місця події, опитали директора та вилучили документи.

Поліція проводить розслідування

Речниця Нацполіції у Закарпатській області Ганна Дан розповіла в коментарі “Суспільному”, що за фактом виявлених порушень слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) ч. 1 ст. 173 (Грубе порушення угоди про працю) та ч. 1 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків) Кримінального кодексу України. Проводиться досудове розслідування.

Нагадаємо, 28 вересня Дмитро Лубінець повідомив, що отримав відомості щодо можливого здійснення фізичного, психологічного та сексуального насилля щодо дітей директором навчально-реабілітаційного центру на Львівщині. Поліція ігнорувала звернення пів року і зареєструвала кримінальне провадження лише після візиту представників омбудсмена до центру.

У Львівській ОВА заявили, що відсторонили керівника навчально-реабілітаційного центру на період перевірки.

Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *