Опубліковано: 17 Жовтня, 2024. Переглядів: 90


Зима без світла – якщо Укренерго не отямиться

Україна має час до 9 грудня, щоби взимку бути зі світлом.

До російських атак та морозів додався ризик відключення нашої енергосистеми від європейської.

Про можливу втрату сертифікації Укренерго через невідповідність декотрих норм європейським стандартам застеріг Секретаріат Енергетичного співтовариства (СЕС).

Лист до уряду, адресований НКРЕКП як відповідальному органу, називається: “Щодо відповідності Укренерго вимогам анбандлінгу”.

Питання поставлено руба: якщо проблеми з відповідністю Укренерго необхідним стандартам не будуть вирішені, то Україна ризикує втратити сертифікацію оператора, що унеможливить синхронізацію з європейською енергосиситемою.

Водночас з оприлюдненням цього листа від СЕС у соцмережах зʼявився аудіозапис від СБУ, де нібито співробітник Укренерго розповідає як він ненавидить “хохлов” і чекає “капитуляции Украины”.

Українці одразу відреагували коментарями, мовляв, давно здогадувались про наявність “крота” в згаданій енергетичній компанії.

Основні проблеми – політичні

Отже основними причинами прикрої ситуауції довкола наших зимових енергетчних перспектив стали: неповний склад наглядової ради Укренерго, потреба змін до статуту для посилення ролі незалежної ради та захисту від втручання уряду, відсутність підрозділу для незалежної координації енергетичних операторів.

Дещо раніше майже непоміченою для широкого загалу пройшла відставка двох незалежних членів наглядової ради Укренерго, які заявили про політичний тиск. Це призвело до певних проблем у корпоративному управлінні компанії.

Саме це в СЕС закидають Києву. Тобто відсутність повноцінного корпоративного управління в компанії, а також надмірну концентрацію контролю над державними енергетичними компаніями з боку міністерства енергетики, що суперечить європейським правилам і також може призвести до позбавлення сертифікації.

Про це розповів експерт з енергетичних питань, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

“Якщо це трапиться, то майже одночасно Україна скоріш за все втратить можливість імпорту електроенергії, а заодно ця ситуація завдасть величезної шкоди процесу інтеграції ринку електроенергії України до Європи”, – зазаначив Олександр Харченко.

Звісно залишитись без імпорту електроенергії з Європи взимку буде для української енергетики важким ударом. Без перебільшень — наслідки від можливого відключення або жорсткого обмеження нашого з’єднання з європейською енергосистемою відчує кожен українець. Це може додати годин без електроенергії – темряви й холоду.

“І якщо до цього листа з Секретаріату Енергетичного співтовариства можна було говорити про два головних ризики для проходження зимового сезону: атаки московських терористів та сильний мороз, то тепер додався ризик відключення нашої енергосистеми від європейської. Дякувати за цей ризик потрібно виключно Міністерству енергетики і особисто міністру”, — обурюється експерт.

Міненергетики – конфлікт інтересів

Отже, щоб українська енергетична система працювала синхронно з європейською енергосистемою (ENTSO-E), національний оператор магістральних мереж — Укренерго — має бути сертифікований Енергетичним товариством.

Як ми зрозуміли, сертифікація Укренерго є важливою для синхронізації української енергосистеми з європейською (ENTSO-E). Нагадаємо, що компанія отримала її напередодні повномасштабного вторгнення. Якщо сертифікація буде скасована, Україна ризикує втратити можливість імпорту електроенергії, що ускладнить інтеграцію національного ринку до Європи.

Але чому українські чиновники почали чухати потилиці, лише після листа з Секретаріату Енергетичного співтовариства? Причому – напередодні зими, коли імпорт з ЄС особливо важливий через загрози російських атак на нашу енергосистему. Наразі відповідь на це ніхто не дає.

Сьогодні оперативне вирішення цього питання ускладнюється ще й тим, що нинішня наглядова рада Укренерго не може ухвалювати рішення через відсутність достатньої кількості незалежних членів. Так, ніби все було заздалегіть продумано. Конкурси на їх обрання вже оголошені, але на це піде певний час, не один тиждень.

Як ми вже зазачали вище, Секретаріат Енергетичного співтовариства наполягає що до 9 грудня Укренерго повинно підписати контракти з новими незалежними членами та привести свій статут у відповідність до європейських стандартів. Також зазначається, що Міністерство енергетики не може одночасно розробляти політику та управляти компанією, що створює конфлікт інтересів.

А якщо ці вимоги не будуть виконані до встановленого терміну? Тоді, як зазначають фахівці, НКРЕКП може повторно відкрити процедуру сертифікації для Укренерго, що також загрожує серйозними наслідками для енергетичної системи України.

Тату, кінчайте торгувати, бо вже нічим здачі давати.

Тетяна Пархомчук, політична оглядачка – ГПУ


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *