Опубліковано: 10 Жовтня, 2024. Переглядів: 151


Верховний Суд не дозволив будівництво гірськолижного курорту в масиві Свидовець на Закарпатті

Верховний Суд України 9 жовтня скасував рішення Рахівської й Тячівської райдержадміністрацій щодо затвердження детального плану території курорту на Свидовецькому хребті на Закарпатті.

Про це Суспільному розповіла адвокатка, керівниця юридичного відділу міжнародної благодійної організації “Екологія.Право.Людина” Ольга Мелень-Забрамна.

За її словами, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України, після заслуховування представників Ясінянської селищної ради та Усть-Чорнянської селищної ради, оголосив резолютивну частину рішення.

“Своїм рішенням Верховний Суд залишив в силі рішення суду першої інстанції — Закарпатського окружного адміністративного суду, яким визнано незаконним та скасовано рішення Рахівської та Тячівської РДА щодо затвердження детального плану території курорту “Свидовець”, — розповіла Ольга Мелень-Забрамна.

Наразі організація чекає на повний текст документа, який має містити позицію Верховного Суду, а також має сформулювати важливі висновки суду щодо процедури громадського обговорення детальних планів території, застосування міжнародного законодавства при розробці та затвердженні детальних планів території. Рішення Верховного Суду остаточне і оскарженню не підлягає.

“Судові спори у справі Свидовця тривали майже впродовж 7 років. За попереднім задумом, на схилах Свидовецького хребта мали побудувати 230 кілометрів гірськолижних трас. У 2017 році у кількох селах, де мав бути курорт, провели громадські слухання, на яких затвердили детальні плани територій під майбутній курорт на Свидовці. З цього моменту й розпочалося протистояння між лобістами будівництва та екоактивістами руху Free Svydovets”, — додала Ольга Мелень-Забрамна.

Що відомо

Наприкінці 2022 року ТОВ “Буковель” звернулося до двох сільрад — Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття). Мета звернення — розпочати підготовку до будівництва ще двох курортів — “Бистриця” та “Турбат”.

“Анонсовані у 2022 році курорти “Турбат” і “Бистриця” поміщатимуть в себе 25000 людей одночасно, понад 200 км лижних трас, 28 підйомників, а курорт “Свидовець”, який анонсований у 2016 році, має приймати до 28000 людей одночасно. У планах — 1400 гектарів території, де розміщуватимуться понад 30 канатних витягів, 230 км лижних трас, 700 гектарів готелів та іншої забудови”, — повідомили на Facebook-сторінці екоініціативи Free Svydovets.

Всі три курорти будуть розміщені поряд і будуть з’єднані з Буковелем. Тобто в підсумку планується курорт, який буде розрахований на понад 65 тисяч людей одночасно.

Які можуть бути ризики від будівництва курорту

“Буде знищено чи пошкоджено як мінімум три тисячі гектарів диких карпатських лісів, лук та річок. У дійсності — набагато більше. За наявними картами, забудова, лижні траси та підйомники пройдуть по заповідних територіях, селищах численних червонокнижних рослин та тварин, унікальних гірських озерах Свидовця і так далі. Курорт “Свидовець” — це майже 9 тисяч кубометрів використаної води кожен день і стільки же стічних вод. З двома курортами, анонсованими в 2022 році, вийде під 15 тисяч кубометрів щоденно”, — повідомляють у Free Svydovets.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *