Опубліковано: 7 Жовтня, 2024. Переглядів: 377


На Закарпатті викрито схему для незаконного перетину кордону, якою користувалась еліта, – ОГП

Прокурори Офісу Генерального прокурора викрили організовану групу, до якої входили заступник начальника одного з райвідділів поліції Закарпатської області та співробітники Державної прикордонної служби.

Жодних лісових стежок – йшли прямо через КПП

Учасникам організованої групи повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державних кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України). Серед осіб, які скористалися протиправною послугою, – колишній Голова Конституційного Суду України.

Цікаво, що злочинна група пропонувала просто таки віп-послуги для ухилянтів. Охочим незаконно перетнути кордон не потрібно було перепливати Тису чи самотужки блукати лісовими стежками, щоб дістатися іншої країни. За даними слідства, організована група незаконно переправляла громадян України через окремі прикордонні пункти пропуску в Берегівському районі Закарпатської області без проходження обов’язкового прикордонного контролю.

При цьому поліцейський, відповідно до своєї ролі, інформував осіб, які намагалися незаконно виїхати з України, про спосіб перетину кордону та координував дії водіїв, які здійснювали перевезення. Правоохоронець особисто виїжджав в район прикордонного пункту, супроводжуючи здійснення незаконного перетину державного кордону, у тому числі вночі. У свою чергу прикордонники не проводили прикордонний контроль стосовно осіб, яких незаконно переправляли через державний кордон України.

Тобто одні організатори групи супроводжували клієнтів до КПП, а інші, власне працівники контрольно-пропускних пунктів, не проводили жодного контролю щодо осіб. Тобто людина проходила кордон через КПП, але жодних відміток про це нікуди не вносилось.

Судді висловили підозру, що саме він був одним з організаторів цієї схеми

Також в рамках цього кримінального провадження колишньому Голові Конституційного Суду України повідомлено про підозру в незаконному переправленні осіб через державний кордон України у співучасті з учасниками цієї організованої групи (ч. 2 ст. 332 КК України). Слідство триває, встановлюються інші можливі співучасники злочинів з числа співробітників правоохоронних органів.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2022 року ДБР порушило справу за фактом виїзду за кордон колишнього голови Конституційного суду Олександра Тупицького. Слідство зафіксувало його перебування в Австрії у центрі Відня поруч з автомобілем, зареєстрованим на дружину. За інформацією Державної прикордонної служби, у законний спосіб Тупицький державний кордон України не перетинав.

У липні 2022 року суд обрав для Тупицького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, це дозволяє клопотати про його екстрадицію з Австрії.

У серпні того ж року Голосіївський райсуд Києва оголосив у розшук Тупицького по ще одному кримінальному провадженню – щодо підбурювання до несанкціонованого втручання у роботу автоматизованої системи “Клієнт Казначейства – Казначейство”.

Максим Качурівський, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...