Опубліковано: 3 Жовтня, 2024. Переглядів: 211


В Україні продавали дітей за кордон за 50-70 тисяч євро: поліція розкрила деталі (ФОТО)

Масштабну злочинну схему торгівлі немовлятами ліквідували у серпні минулого року слідчі Оболонського управління поліції спільно зі співробітниками СБУ та ДПСУ.

Нині ж поліцейські відправили на лаву підсудних організатора та двох учасників злочинної групи.

Про це пише Expres.online.

Як інформує Відділ комунікації поліції Києва, правоохоронці з’ясували, що організаторами цієї схеми виявились двоє директорів приватних клінік у Києві та Харкові. Вони залучили до “бізнесу” перекладачів, адвокатів, медичних працівників, менеджерів й надавали послуги іноземцям щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій в галузі сурогатного материнства із грубими порушеннями діючого законодавства.

Жінкам обіцяли гроші і експлуатували їх, – поліція

Спільники налагодили схему культивування ембріонів людини, підсадки ембріонів сурогатним матерям шляхом їх експлуатації та введення в оману та подальшої реєстрації новонароджених дітей в державних органах з метою їх вивезення іноземцями за кордон.

На роль сурогатних матерів фігуранти активно вербували жінок, обіцяючи їм швидке вирішення фінансових проблем та вводячи їх в оману стосовно батьків, в інтересах яких вони виношували дітей. Жінок запліднювали, при цьому фальшуючи медичну документацію.

Після народження дитини жінка за участі перекладача, передавала дитину іноземцю (замовнику) та через декілька днів учасники злочинної організації змушували потерпілу проводити реєстрацію народженої нею дитини з метою подальшого оформлення документів щодо вивезення іноземцем – замовником дитини за кордон. Адвокат, який був учасником злочинної організації, допомагав оформляти документи в РАЦСах та здійснював супровід замовників (іноземців) та сурогатних матерів – іноземець та жінка, яка виносила дитину, вдавали з себе пару, хоча нею не були.

Правоохоронці встановили, що за дитину платили від 50 до 70 тисяч євро. Сурогатним матерям обіцяли суму винагороди 8-10 тисяч євро, яку виплачував замовник. Ніяких договорів не укладали.

Схема продажу немовлят за кордон: яке покарання понесуть учасники

Поліцейські відправили на лаву підсудних організатора та двох учасників злочинної групи, які під прикриттям сурогатного материнства продавали немовлят за кордон. А загалом слідчі Оболонського УП за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури міста Києва повідомили про підозру усім 12 фігурантам організованої злочинної групи за низкою статей Кримінального кодексу:

ч. 4 ст. 28 – вчинення кримінального правопорушення організованою групою осіб;
ч. 3 ст. 149 – торгівля людьми;
ч. 1, ч. 2 ст. 255 – створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній.

Двоє менеджерів та адвокат уже отримали вироки суду, їх засуджено до 5 років позбавлення волі із встановленням іспитового терміну на 3 роки. Четверо інших співучасників наразі перебувають у міжнародному розшуку та стосовно ще двох учасників злочинної організації обвинувальні акти скеровано до суду для розгляду.

Відтак, слідчі скерували обвинувальні акти до суду щодо 53-річного директора столичної клініки, 43-річної заступниці директора приватної клініки у Харкові, а також 44-річної перекладачки. Фігурантам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...