Опубліковано: 2 Жовтня, 2024. Переглядів: 50


Демографічна катастрофа: населення України скоротиться на 10 мільйонів до 2051 року

Кабмін підтвердив тривожний прогноз: у найближчі кілька років кількість українців суттєво скоротиться. Основними причинами цього є війна, міграція та низький рівень народжуваності.

Кількість населення України до 2041 року може зменшитися до 28,9 млн осіб, а до 2051 року — до 25,2 млн. Про це йдеться в Стратегії демографічного розвитку України, затвердженій Кабміном.

Прогноз ґрунтується на оцінках Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, пише Експрес.

Населення в Україні скоротиться до 25 мільйонів — демографічний прогноз

“З урахуванням викладених викликів і загроз, дія яких продовжуватиметься і після завершення бойових дій або припинення чи скасування воєнного стану в Україні, чисельність населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук, до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн. осіб, а до 2051 року — до 25,2 млн. осіб”, — зазначається у стратегії.

Основними причинами цього є війна, міграція, низький рівень народжуваності та передчасна смертність. У 2024 році населення оцінюється в 35,8 млн осіб, з яких 31,1 млн проживає на підконтрольних територіях.

У Стратегії наголошують на важливості прийняття системних рішень, що допоможуть мінімізувати демографічні ризики, забезпечити підтримку сімей і повернути українців, які виїхали за кордон. Також акцентується на необхідності “формування середовища, сприятливого для народження та виховання дітей, із забезпеченням економічної самодостатності сімей”. Окремо наголошується на необхідності повернення в Україну тих українців, які нині проживають за кордоном.

У Кабміні підкреслюють, що існує два можливих сценарії розвитку демографічних викликів, з якими стикається країна: інерційний та сценарій змін. Інерційний сценарій не передбачає додаткових заходів, що, на жаль, може призвести до зниження чисельності населення України в межах 1991 року до 28,9 млн осіб на 1 січня 2041 року.

Сценарій змін, натомість, відкриває можливості для позитивних перетворень. Він передбачає реалізацію комплексної Стратегії, що забезпечить гідний рівень життя та створить умови для повернення українців, які опинилися за кордоном, а також мінімізує наслідки збройної агресії. За цього варіанту чисельність населення може досягти 33,9 млн осіб на 1 січня 2041 року. Цей сценарій дає надію на відновлення та процвітання нашої країни, адже кожен громадянин важливий для майбутнього України.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...