Опубліковано: 25 Вересня, 2024. Переглядів: 1547


На Закарпатті стався “мобілізаційний” скандал: що відомо (+ФОТО, ВІДЕО)

На Закарпатті після чотирьох днів перебування у відділенні Мукачівського РТЦК у місті Свалява помер 53-річний місцевий житель. Це сталося 4 вересня.

Дружина загиблого чоловіка стверджує, що його побили в приміщенні центру комплектування. За її словами, чоловік був непридатним до військової служби.

Про це пише Суспільне.

За інформацією Закарпатського ТЦК, чоловікові стало зле під час транспортування до навчального центру, а помер він в лікарні внаслідок природного захворювання — ішемічного інфаркту.

Що каже дружина загиблого

53-річний Сергій Каналош зі Сваляви помер 4 вересня у міській лікарні. Його дружина переконує, що причиною смерті стали тілесні ушкодження, які чоловік отримав під час перебування у Свалявському ТЦК.

“28 серпня його забрали до військкомату. Туди він пішов не ушкоджений та без синців. Я одразу побігла до нього. Нам дозволили побачитися, але через паркан. Він був в нормі. Ані 30, ані 31 серпня не бачила ушкоджень. Він весь час повторював, що готують документи, аби відпустити додому. Три дні поспіль я чекала, що ми поїдемо додому. Але цього не сталося”, — розповіла Ольга Каналош.

За словами жінки, ймовірні наслідки побиття у чоловіка вона побачила на третій день перебування у ТЦК. Під час короткої зустрічі Сергій повідомив дружину про те, що до нього застосовували фізичну силу.

“У неділю, 1 вересня, я пішла до нього і побачила, що він вже сильно побитий та кульгає, розбитий ніс і під правим оком синець. І його забрали та відвезли. Той самий військовий, котрий його відвозив, пояснив мені, що він іде у поліцію писати заяву, хто його побив. Але не так сталося…”, — розповіла дружина.

На Закарпатті після чотирьох днів перебування в ТЦК помер чоловік: що каже дружина, лікарі та поліція

Уже наступного дня Ользі повідомили, що Сергій перебуває у важкому стані у лікарні в місті Ужгород.

“О першій годині ночі прийшла поліція. Поліцейський почав пояснювати: “Вашого чоловіка госпіталізували до лікарні, в Ужгород. Скоріш за все провели операцію, або готують”. Сказав, що треба їхати туди”, — говорить Ольга.

Що кажуть лікарі

Медичний директор Свалявської міської лікарні Мирослав Мелеш розповів: “Пацієнт був доставлений бригадою екстреної допомоги до нашої лікарні 1 вересня близько 22:00. Він був без свідомості, тому його одразу госпіталізували у реанімаційне відділення. У цьому випадку ми повідомили правоохоронні органи, аби провели розслідування. На консультацію були викликані невропатологи, зроблено КТ обстеження голови. Було діагностовано внутрішньочерепний крововилив”.

Після цього чоловіка доставили до Обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології в Ужгороді, де йому зробили операцію з видалення гематоми.

“Після операції стан пацієнта залишався важким і надалі. Близько 15:00 реанімаційною бригадою він був доставлений з Ужгорода у наш лікувальний заклад. Пацієнт перебував у стані коми. Під ранок у реанімаційному відділенні було констатовано смерть пацієнта”, — розповів Мирослав Мелеш.

Коментар Закарпатського ТЦК

В офіційному коментарі Закарпатського ТЦК йдеться про те, що мобілізованому чоловікові стало зле під час транспортування до навчального центру. За інформацією відомства, чоловік підлягав призову на військову службу. Після проходження військово-лікарської комісії його мали відправити до навчального центру.

“Під час транспортування до навчального центру громадянин звернувся до військовослужбовців зі скаргами на погіршення самопочуття. Військовослужбовці прийняли рішення про виклик карети швидкої допомоги, і громадянина госпіталізували до Свалявської міської лікарні. 4 вересня громадянин помер у лікарні. За висновком судово-медичної експертизи встановлено, що смерть настала внаслідок природного захворювання (ішемічний інфаркт лівої півкулі головного мозку) і не пов’язана з травматичними подіями”, — йдеться в повідомленні Закарпатського ОТЦК та СП.

За словами дружини загиблого Ольги, чоловік був непридатний до військової служби, і це було зазначено у військовому квитку Сергія. Жінка стверджує, що військовий документ після загибелі чоловіка зник в ТЦК. Наразі за даним фактом відкрите кримінальне провадження.

На Закарпатті після чотирьох днів перебування в ТЦК помер чоловік: що каже дружина, лікарі та поліція

Що сказали у поліції

Наразі у поліції відкрили кримінальне провадження за статтею 155 ККУ, тобто умисне вбивство. Про це Суспільному розповіла речниця Нацполіції Закарпаття Ганна Дан.

За її словами, правоохоронці вже допитали свідків та очевидців.

“Наразі ми вже маємо попередню причину смерті. Відповідно до лікарського свідоцтва про смерть, яке видане судово-медичним експертом, смерть настала внаслідок набряку легень головного мозку, інфаркту головного мозку. Наразі ми очікуємо на результати повної судово-медичної експертизи, і тоді, це будуть остаточні причини смерті чоловіка”, — розповіла Ганна Дан.

Як відреагували в Офісі Омбудсмана України

На ситуацію також відреагував Офіс омбудсмана України з прав людини. За словами Дмитра Лубінця, на Закарпатті зросла кількість звернень щодо неправомірних дій представників ТЦК та СП.

Представник уповноваженого ВРУ з прав людини в Закарпатській області Андрій Крючков розповів: “До уповноваженого ВР України з прав людини надійшло звернення від громадянки України, щодо порушення прав людини. А саме — її чоловіка, щодо незаконного затримання співробітниками ТЦК та СП міста Мукачево. Уповноваженим з прав людини негайно було спрямовано лист Генеральному прокурору України. Спрямовано відповідний лист керівнику ОК “Захід”.

За словами Андрія Крючкова, він провів робочу зустріч із керівником Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, які безпосередньо здійснюють процесуальне керівництво даною справою.

“Також проведено зустріч з керівником слідчого відділу Свалявського відділення поліції, який безпосередньо відповідає за здійснення досудового розслідування. Цю справу Омбудсмен України, Дмитро Лубінець, тримає на особистому контролі”, — додав Андрій Крючков.

На Закарпатті після чотирьох днів перебування в ТЦК помер чоловік: що каже дружина, лікарі та поліція

“Хочу домогтися того, аби знайшли ту людину, яка так вчинила з ним, щоб їх покарали. За те, що в мене відібрали чоловіка, зіпсували його життя”, — сказала дружина загиблого Ольга Каналош.

 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...