Опубліковано: 25 Вересня, 2024. Переглядів: 60


У селах різко зменшилось поголів’я корів. “Невдовзі її занесуть до “Червоної книги”

Крута іномарка різко зупиняється на узбіччі села. З автівки виходить чоловік з малою дитиною. Бабуся Ганя, яка щойно вивела з подвір’я свою корову на пасовище, вважає, що він хоче перепитати дорогу або дізнатися, де в селі магазин, і готова вступити в діалог. Але ні, гість з машини підходить до корови й каже: “Подивись, Артемчику, ти такого ще не бачив. Це — корова”. Робить селфі та їде далі.

У селах, де століттями корова була майже членом сім’ї та обов’язковим атрибутом кожного домогосподарства, жартують, що невдовзі цю тварину занесуть до “Червоної книги”. І справді, якщо раніше заїжджав у село, то носом, як кажуть, відчував, що ти дійсно в місці, де живуть корови. Тепер жодних незвичних запахів.

Приміром, нині у селі Новий Витків, який належить до Радехівської міської ради Червоноградського району, на 350 домогосподарств є лише 26 корів! Тоді як усередині 90-х років корова була чи не на кожному обійсті.

І така ситуація фактично в кожному українському селі. Чому так?

“Головна причина — молодь не хоче затримуватись у селах і їде в міста, а старші люди вже просто не мають сили доглядати худобу, — розповідає адміністраторка ЦНАПу Радехівської міської ради Надія Покотило. — Це ж важка щоденна праця, заготівля кормів на зиму. Якщо колись корів було багато і їх пасли за чергою приблизно три-чотири рази за літо, то тепер ти сам кожен день випасаєш свою корову. Люди прив’язані до худоби. Вони тримались корови до останнього. Якщо діти жили в місті, то батьки постійно передавали їм із села і молоко, і сметану, і сир, і масло. Але почалась війна, діти пішли на фронт. То для кого тримати корову?”

Ще років тридцять тому, коли людям не виплачували або затримували зарплати, корова у селі була головним джерелом прибутку. Жіночки возили молоко в місто на продаж і таким чином зводили кінці з кінцями. Нині ж молоко з міста (з молокозаводів) їде у село, тож немає жодних проблем купити в місцевому магазині літр молока чи пакет сметани.

Самі ж селяни кажуть, що нині тримати корів не лише важко, але й економічно не дуже вигідно. Маслозаводи закуповують у населення молоко по 9 — 12 гривень за літр. У середньому це 200 гривень за день у літній період. За ці гроші господарі не поспішають продавати свою продукцію. На таке підписуються хіба мешканці сіл, розташованих далеко від траси й де мало жителів. У більших селах господарі продають молоко своїм односельцям, які не мають корови, по 25 — 30 гривень за літр. Ну це вже хоч якась фінансова поміч до пенсії. Але ж і видатки чималі. Якщо колись сіно на зиму заготовляли винятково вручну й це було безплатно (якщо не враховувати пекельної праці на сонці), то тепер траву косить трактор, збирає і фасує у тюки — трактор, транспортує і везе до господарства теж трактор. А за це все вже слід платити.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...