Опубліковано: 16 Вересня, 2024. Переглядів: 223


Гарячка Західного Нілу: як передається ця екзотична хвороба і чим небезпечна

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, за останній місяць в Україні зареєстровано 41 лабораторно підтверджений випадок захворювання на гарячку Західного Нілу, троє пацієнтів померли. Недугу діагностували в столиці, Київській області й на Полтавщині.

Лікарі кажуть: жоден інфікований не виїжджав за межі країни.

Найчастіше хворобу, летальність якої становить до 14%, фіксують у країнах Африки, Азії, Середземномор’я. То як вона потрапила до нас?

— Основні переносники збудника гарячки Західного Нілу — птахи (переважно перелітні), які у крові мають високі концентрації вірусу, — пояснює лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій. — А передається ця хвороба через укуси комарів. До 80% інфікованих переносять недугу безсимптомно, але у 20% таки з’являються клінічні прояви.

— Які? 

— Інкубаційний період гарячки Західного Нілу становить від двох до 18 днів, це залежить від опірності організму. А початок вірусного захворювання — гострий. Підвищується температура тіла, з’являється біль голови, млявість, біль у суглобах і м’язах. А ще може бути нудота, блювання, — додає Ольга Кобевко, лікарка-інфекціоністка ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”. — Оскільки перші симптоми дуже нагадують застуду, здебільшого хворі не звертаються одразу до лікарів. Тоді як небезпека в тому, що вірус може дістатись головного мозку й спровокувати розвиток менінгіту чи енцефаліту та призвести до незворотних наслідків. Йдеться, зокрема, про набряк головного мозку, крововилив, кому.

● Ф. Лапій:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...