Опубліковано: 16 Вересня, 2024. Переглядів: 194


Politico: Росіяни планують удари по ключових підстанціях, АЕС України у небезпеці

У той час як США розмірковують над тим, щоб послабити деякі обмеження на використання Україною ракет великої дальності, що постачаються Заходом, ця зима може стати переломним моментом в енергетичній війні проти України.

Джеймі Деттмер, редактор громадської думки в POLITICO Europe, пише, що поки Байден розмірковує, атомні електростанції України дедалі більше наражаються на небезпеку.

Зима може стати переломною в енергетичній війні

Вашингтон, схоже, поки що не готовий дозволити Україні цілитися на російські аеродроми американськими ракетами великої дальності, хоча він може скасувати обмеження на британські Storm Shadows, які використовують американські технології.

“Я не думаю, що ми побачимо, що Байден санкціонує використання американських ракет для ударів по російських аеродромах, хоча британцям може бути дозволено продовжувати без заперечень США. Цього буде недостатньо”, – сказав колишній посол США в НАТО Курт Волкер в інтерв’ю Politico.

Якщо це дійсно результат інтенсивних переговорів, що тривають кілька тижнів, українські енергетичні чиновники будуть серед тих, хто найбільше стурбований. Вони побоюються, що ця майбутня зима може виявитися переломним моментом для України в енергетичній війні.

І це значною мірою тому, що російські командири адаптують свою тактику авіаударів, зробивши висновки зі своєї попередньої невдалої кампанії бомбардувань, щоб зруйнувати енергетичну систему країни – і нещодавні поставки іранських балістичних ракет малої дальності Fath-360 до Росії допоможуть їм у цьому.

Росія використовуватиме ці ракети на 120 км щоб доповнити свої плануючі бомби для націлювання на логістичні та комунікаційні вузли, а також на склади боєприпасів у тилу лінії фронту України. Власні ракети більшої дальності будуть спрямовані для ударів по цивільній інфраструктурі – особливо енергетичній системі.

Під прицілом – ключові підстанції, які живлять високовольтну електроенергію для все ще функціонуючих українських атомних електростанцій у Рівному, Хмельницькому та Южноукраїнську на півдні України. Якщо вивести ці підстанції, реактори доведеться швидко зупинити, інакше це може спровокувати “ядерний інцидент”, сказав POLITICO експерт з енергетики Михайло Гончар. І “це те, що росіяни мають на меті зробити – вдарити по ключових підстанціях”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...