Опубліковано: 14 Вересня, 2024. Переглядів: 528


Дешево вже не буде: як вродила картопля і на скільки зростуть ціни на “другий хліб”

Агровиробники та населення активно копають картоплю. Хоч до кінця кампанії ще далеко, прогнози аграріїв невтішні. Вони кажуть, що якісної бульби буде небагато.

Фермери повідомляють, що в деяких регіонах втрати врожаю можуть сягати 30%.

Якщо сьогодні за кілограм картоплі у магазинах правлять у середньому 15 — 16 гривень, то скільки ж вона коштуватиме взимку?

— Картоплі в Україні вирощується багато (за даними Мінагрополітики, торік врожай становив 21,2 мільйона тонн. — Авт.). Але кількість та якість врожаю перш за все залежать від погодних умов, — розповідає Олександр Хорєв, керівник проєкту “АПК-Інформ: овочі та фрукти”. — Останніми роками, звісно, на це вплинула й російська агресія. Адже багато родючих земель окуповано, а інші стали непридатними для вирощування через замінування й активні бойові дії.

Наприклад, торік усі очікували пристойного врожаю і вважали, що картоплі вистачить: її насадили багато та й населення скоротилося (за даними ООН, понад 7 мільйонів українців виїхали з країни). Однак, коли збиральна кампанія завершилася, виявилося, що якісної картоплі — тієї, яка може зберігатися до весни наступного року, — недостатньо. Тому, якщо в інші роки ціни на картоплю трималися стабільними до квітня-травня, то минулого року зростання почалося вже в жовтні й тривало до лютого. Пікова гуртова ціна сягала 22 — 23 гривень за кілограм, а в супермаркетах доходила до 30 гривень і більше. Це дуже високі ціни для основного продукту українців. Пізніше, коли стали завозити імпортну картоплю з країн ЄС, цінова ситуація дещо стабілізувалася.

— Які прогнози щодо цьогорічного врожаю картоплі? 

— Фермери зробили висновки з минулого сезону і насадили ще більше картоплі. Проте в липні ми зіткнулися з погодними аномаліями — сильною спекою. Вона та брак опадів призвели до того, що картопля в землі не досягла очікуваних показників якості та кількості. Як результат, фермери повідомляють, що втрати врожаю в певних регіонах можуть сягати 30%. У домогосподарствах ситуація буде аналогічною. Зауважу, що 95% “другого хліба” у нашій країні вирощує населення.

— То чого чекати від цін на бульбу? 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...