Опубліковано: 13 Вересня, 2024. Переглядів: 188


Біль у руці: що таке епікондиліт і як лікують цю дегенеративно-дистрофічну патологію

Ця хвороба часто виникає у спортсменів і також нерідко вражає людей, далеких від професійного спорту – будівельників, городників, водіїв, масажистів.

Усе починається з гострого, колючого болю в лікті, що з’являється при згинанні та розгинанні кисті, припухлості в ділянці ліктьового суглоба. Хворому важко навіть втримати в руці чашку з чаєм, потиснути іншій людині руку.

Такими симптомами заявляє про себе епікондиліт.

— Це дегенеративно-дистрофічне ураження тканин сухожилків у місці прикріплення м’язів передпліччя, — розповідає Анатолій Цюпенко, ортопед-травматолог. — Буває латеральний (“лікоть тенісиста”) і медіальний (“лікоть гольфіста”) епікондиліт. У першому випадку хвороба зачіпає зовнішню сторону ліктя, а в другому — внутрішню. Але назви, пов’язані зі спортом, — умовні.

Хвороба часто вражає і людей, які не мають стосунку до професійного спорту: масажистів, будівельників, водіїв, столярів, слюсарів і городників — особливо восени, як ось зараз, чи навесні, під час активних польових робіт. Причина — тривала монотонна робота, пов’язана з перенавантаженням м’язів передпліччя. Інколи потерпають відразу дві руки, що особливо неприємно для хворого. Сприяють розвитку цієї патології й ревматизм, порушення функції щитоподібної залози, слабкість м’язової системи.

— Які методи діагностики найбільш інформативні при епікондиліті? 

— Це ультразвукова діагностика і магнітно-резонансна томографія — вони дають максимум інформації про ураження тканин у конкретній ділянці.

— Як лікують цю хворобу?

— При перших симптомах допомагають прикладання холодного компресу, нестероїдні протизапальні мазі й гелі. Щодо ін’єкційних і таблетованих препаратів, радив би проконсультуватися з лікарем щодо частоти й часу їх вживання при епікондиліті. Це стосується і гормональних ліків, які також застосовують при цій хворобі. Звісно ж, слід обмежити навантаження на хвору руку.

Один із сучасних і ефективних методів терапії — плазмоліфтинг. Це процедура, при якій використовуються ін’єкції плазми, багатої на тромбоцити, для стимуляції регенераційних процесів у тканинах, послаблення локального больового та запального синдромів. Плазму отримують з невеликого об’єму крові пацієнта. Хірургічним способом епікондиліт лікують, коли інші методи не спрацьовують.

— Від яких методів лікування епікондиліту ви б застерегли? 

— Теплих компресів: люди застосовують їх від незнання, а ефект від них буде протилежним очікуваному. А ще раджу звертатися до лікаря щойно з’явилися перші симптоми патології. Бо що далі терпітимете біль, то більше прогресуватиме хвороба.

Ірина Конторських, Експрес

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...