Опубліковано: 12 Вересня, 2024. Переглядів: 180


Ціни в Україні будуть зростати швидше – НБУ

У серпні 2024 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі (р/р) пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні.

Ціни будуть зростати, передає Національний банк України.

Фактичні темпи зростання цін були дещо вищі за траєкторію прогнозу НБУ за липень. Фундаментальний інфляційний тиск сильніший, ніж прогнозувалося.

Показник базової інфляції в серпні зріс до 6,5% з 5,7% у липні.

“Пришвидшення зростання споживчих цін зумовлювалося насамперед ефектами гірших цьогорічних врожаїв і впливом вищих витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці. Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці”, – кажуть у НБУ.

Зростання цін на сирі продукти відновилося – до 3,7% р/р. Зростання адміністративно регульованих цін пришвидшилося до 13,7% р/р.

Подорожчання пального стрімко сповільнилося – до 10,1% р/р. Динаміка відображає достатність запасів пального та нижчі, ніж очікувалося, ціни на нафту на світових ринках.

Зростання цін на оброблені продовольчі товари пришвидшилося до 7,4% р/р. Ціни на непродовольчі товари пришвидшили зростання (на 1,9% р/р), передусім під впливом курсового чинника. Ціни на одяг та взуття знижувалися швидше.

Послуги дорожчали швидше – на 10,5% р/р під тиском витрат бізнесу на оплату праці та енергію, йдеться в коментарі

“Споживча інфляція в серпні продовжила зростати, але залишалася помірною й була доволі близькою до прогнозу НБУ. Інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, поетапне підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці”, – прогнозують у НБУ.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...