Опубліковано: 10 Вересня, 2024. Переглядів: 388


З вини лікарки немовля померло в утробі матері. Що вирішив суд?

У лютому 2020 року о пів на четверту ранку до пологового відділення Здолбунівської міської лікарні госпіталізували жінку, в якої почалися передчасні перейми. Чергова гінекологиня діагностувала сповільнене серцебиття плоду.

Породіллі призначили крапельниці, й серцебиття дитини вирівнялося в діапазоні від 130 до 150 ударів за хвилину. Та зранку воно знову сповільнилося.

Гінекологиня зафіксувала дистрес плоду — йому бракувало кисню. Вагітній терміново потрібно було провести кесарів розтин. Однак лікарка, яка мала вищу категорію й 30-річний стаж, зволікала. Дівчинка народилася мертвою. Проти гінекологині розпочали кримінальне провадження. “Між діями лікарки і смертю дитини вбачається причинно-наслідковий зв’язок. У разі своєчасного та належного прийняття пологів можливо було запобігти цьому”, — зазначено в матеріалах справи.

На судовому засіданні лікарка своєї вини не визнала. Стверджувала, що на час госпіталізації породіллі показів для проведення кесаревого розтину не було. Мовляв, вагітну помістили в індивідуальний пологовий зал, де вона перебувала під постійним наглядом, періодично проводилася кардіотокографія плоду. Гінекологиня час від часу заходила і дивилася, чи серцебиття в нормі. І лише близько шостої ранку, проводячи чергову КТГ, виявила сповільнення серцебиття до 80 ударів на хвилину. А при огляді породіллі з’ясувала, що вона не зможе народити природним шляхом — потрібен кесарів розтин. Тому викликала ургентну операційну бригаду, до складу якої входять анестезіолог, медсестра, акушер-гінеколог та неонатолог. Але вона прибула лише через пів години. Цікаво, що весь цей час гінекологиня не сиділа біля пацієнтки, а заповнювала медичну документацію.

Коли прибула бригада, лікарка разом із акушеркою оглянули породіллю і виявили відсутність серцебиття плоду. Відтак кесаревого розтину, за її словами, не було потреби робити. Пологи прийняли природним шляхом. Гінекологиня виправдовувалася, що навіть після вчасного кесаревого розтину дитина все одно не вижила б, оскільки загибель плоду сталася через… інфікування.

Водночас експерти стверджували, що чергова лікарка мала провести кесарів розтин негайно, враховуючи велику строкатість у показниках серцебиття дитини і те, що плід навколо шиї був обвитий пуповиною.

Тим часом мати померлого немовляти розповіла, що в неї це була третя вагітність. Попередні пологи проходили природним шляхом. За тиждень до трагедії жінка була на прийомі в жіночій консультації, і жодних проблем ні в неї, ні в плоду лікарі не виявили. Також додала, що після пологів обвинувачена приїжджала до неї додому, вибачалася й просила забрати заяву з поліції.

Вироком Здолбунівського районного суду лікарку-гінекологиню позбавлено волі на два роки з однорічним іспитовим терміном. І відразу ж звільнено від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності справи. Стаття ККУ, за якою її судили, передбачає ще й заборону займатися медичною практикою до п’яти років. Однак до обвинуваченої такої санкції чомусь не застосували. Не сплачуватиме вона й відшкодування. Суд зобов’язав це зробити міську лікарню. Батькам мертвонародженого немовляти медичний заклад має виплатити 24 403 гривні матеріальної та 200 тисяч гривень моральної шкоди.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...