Опубліковано: 8 Вересня, 2024. Переглядів: 489


Росія готувала ядерний удар по Україні: глава ЦРУ Бернс назвав період найбільшого ризику

Глава ЦРУ Вільям Бернс заявив, що президент США Джо Байден відправив його до Анкари в листопаді 2022 року на зустріч із директором російської Служби зовнішньої розвідки Сергієм Наришкіним — щоб він гранично чітко пояснив, якими будуть наслідки такого роду ескалації.

Про це глава ЦРУ розповів на фестивалі FT Weekend у Лондоні, передає NV.

Ризики були реальні

“Восени 2022 року був момент, коли я подумав, що існував реальний ризик потенційного застосування тактичної ядерної зброї”, — сказав Бернс.

Приблизно у той самий час кремлівські ЗМІ почали писати, що Київ збирає ядерні матеріали для використання на полі бою в “брудній бомбі” або “ядерному знарядді малої потужності”.

Велика Британія негайно відкинула ці звинувачення, а президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія сама явно планувала атаку із застосуванням “брудної бомби”.

Росія знову поширює фейки про “брудну бомбу”

Кілька тижнів тому, Росія на тлі успіхів ЗСУ у Курській області  вдалася до цієї тактики знову, запустивши черговий фейк про “брудну бомбу”, яку нібито готує Україна.

Пізно ввечері 16 серпня російські пропагандисти почали розповсюджувати фейки про те, що Україна нібито вже завезла боєголовки до Жовтих Вод. Також вони стверджують про нібито плани України атакувати Курську та Запорізьку АЕС.

“Ми спостерігаємо черговий сплеск божевільної російської пропаганди про нібито плани України застосувати «брудні бомби» або атакувати атомні електростанції. Офіційно спростовуємо ці неправдиві заяви”, — написав речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий у соцмережі X.

Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати будь-які подібні дії, додав речник МЗС.

Дипломат Павло Клімкін вважає, що ядерні погрози Путіна вказують на слабкість його режиму.

“Операція ЗСУ в Курській області продемонструвала вразливість режиму. Важливо наголосити, що вразливість не одне й те ж, що слабість. Є ядерна держава, яка на весь світ розповідає про свою “могутність”. Якщо Путін знову почне качати свою ядерну тему, то він слабкий. Оскільки він допустив Україну на власну територію. Територію ядерної держави, яка має найбільший арсенал ядерних боєголовок у світі. Це його вразливість. Якщо він це допустив, то що він буде розповідати своєму оточенню, або на саміт БРІКС, який збирається наступного місяця в Казані”, — пояснив Клімкін в коментарі “Еспресо”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...