Опубліковано: 6 Вересня, 2024. Переглядів: 177


Ні клаптика землі ворогу: більшість українців проти територіальних поступок

Близько третини наших громадян вважають, що початок переговорів з РФ про припинення війни можливий лише після звільнення всіх українських територій.

Про це свідчать результати опитування фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова.

— Що стосується можливих переговорів із Кремлем, то 20% опитаних вважають, що вони можливі вже зараз, — каже Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова. — Тоді як 32% певні, що початок перемовин із РФ про припинення війни можливий лише після звільнення всіх українських територій. Саме такий підхід підтримує відносна більшість у кожній з вікових груп.

Готовність до переговорів вже тепер і без особливих передумов найчастіше фіксується на Півдні (36%) і Сході (27%), тоді як на Заході і в Центрі цей показник становить 15%. У безперспективності домовлянь з Росією загалом переконані більше на Заході (21%), а менше на Півдні (13%).

— А який відсоток українців не готовий йти на територіальні поступки задля завершення війни? 

— Неприйнятним це вважає 81% опитаних, у серпні 2023 року таких респондентів було 90%. Великі втрати, що їх вже зазнала в цій війні Україна, сприймаються відносною більшістю (45% опитаних) радше як причина не погоджуватися на мир, який не відповідатиме потребам та вимогам України. Натомість для 32% ці втрати і перспектива втратити ще більше людей, навпаки, є аргументом для початку переговорів і спроб завершити війну.

— Від чого ще не готові відмовитися респонденти задля припинення війни? 

— Зокрема, поступитися майбутнім членством України в НАТО готові лише 18,5% українців. Тоді як більшість, а саме 67%, вважає це неприйнятним. Найбільше тих, хто вважає відмову від членства в Альянсі неприйнятною вимогою, є на Заході — 79%, а найменше — на Сході — 52%. Також неприйнятною для абсолютної більшості українців є відмова від членства в Європейському Союзі (71%).

— А чи зможе, на думку опитаних, Україна вистояти, якщо війна затягнеться? 

— 54% респондентів відповіли, що наша країна зможе вистояти навіть у разі тривалої війни. 28% з цим не згодні, ще 18% не визначилися з відповіддю.

До речі, більшість респондентів (59,5%) переконана: незалежно від того, як завершиться ця війна, РФ у майбутньому знову нападе на Україну. Це пояснюється тим, що українці не довіряють Росії. Крім того, 64% опитаних сказали, що агресія РФ була неминучою після відновлення Україною незалежності. Тоді як тих, хто вважає, що війни могло б і не бути, — лише 18%.

Богдан Куфрик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...