Опубліковано: 4 Вересня, 2024. Переглядів: 220


Чи дійсно здатні мобільні телефони викликати рак – дослідження ВООЗ

Тема можливого зв’язку між використанням мобільних телефонів і ризиком виникнення раку мозку обговорюється вже давно.

Однак нове масштабне дослідження ВООЗ може поставити крапку в цьому питанні.

Результати дослідження опублікували в журналі Environmental International, пише Liga.net.

Все почалося в 1993 році, коли житель Флориди Девід Рейнард подав позов проти компанії NEC America, стверджуючи, що радіація від мобільного телефону спричинила рак мозку у його дружини, що призвело до її смерті. Хоча суд відхилив цей позов у 1995 році, історія широко обговорювалася, що надовго закріпило ідею про те, що мобільні телефони можуть бути канцерогенними.

У 2011 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) класифікували випромінювання від мобільних телефонів як можливий канцероген для людини. А у 2016 році дослідження на гризунах показало, що випромінювання від телефонів спричинило рак мозку та наднирників у мишей і щурів.

Нове велике дослідження аналізує понад 5000 попередніх досліджень, з яких 63 були детально проаналізовані. Виявилось, що, попри значне зростання використання мобільних телефонів за останні 20 років, не спостерігається зростання випадків раку мозку чи інших видів раку голови та шиї, навіть серед тих, хто активно користується телефонами понад 10 років.

Дослідження також розглянуло вплив радіохвиль від мобільних веж та професій, де люди піддаються більшій дозі радіочастотного випромінювання. І знову ж таки, зв’язок із раком не був виявлений.

Результати дослідження підтверджують, що частота випадків раку мозку залишається стабільною з 1982 року, попри масове використання мобільних телефонів. Це дослідження дає більше впевненості у висновку, що радіочастотне випромінювання від бездротових технологій не є загрозою для здоров’я людини.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...