Опубліковано: 2 Вересня, 2024. Переглядів: 178


12-річне навчання та вибір предметів: які зміни чекають на українську школу

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий розповів про реформу шкільної освіти. Урядовець пояснив, метою змін є створення освітнього середовища, яке формуватиме освічену, вмотивовану і патріотичну молодь.

У Міністерстві планують розвивати доступну якісну дошкільну освіту, зокрема, впровадженням англійської мови. Зміни до середньої шкільної освіти відбуватимуться із 2027 року.

До них входять 12-річне навчання, перехід на академічну форму навчання у 10-12 класах, а отже, вибір профілю навчання.

Розвиватимуть і принципи Нової української школи. Зміниться типова освітня програма для 5-9 класів. Також на придбання навчальної літератури із держбюджету виділять близько півтора мільярда гривень. Заклади професійно-технічної освіти отримають фінансування на створення близько ста майстерень. Витрати на облаштування 12 з них покриють міжнародні партнери.

Окрім того, Кабмін схвалив Національну стратегію розвитку інклюзивного навчання до 2029 року. Зокрема, розвиватимуть “Школу супергероїв”, для цього створять 6 освітніх центрів. Працюватиме програма навчання та реабілітації осіб, які втратили зір унаслідок війни.

Паралельно із цим ведеться робота щодо повернення більшої кількості учнів до очної форми навчання. У МОН анонсували побудову укриттів для шкіл. Понад пів сотні проєктів отримали державні субвенції, також виділили додаткові 5 мільярдів гривень для шкіл і профтехів.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...