Опубліковано: 29 Серпня, 2024. Переглядів: 317


Гучний ляпас Орбану: Єврокомісія бойкотує зустрічі в Будапешті

Прем’єрміністр Угорщини пожинає плоди власної самовпевненості. Сидіти на двох стільцях, тобто вірно служити Путіну і водночас отримувати бонуси від перебування у єврозоні – стає дедалі складніше. Чим усе може завершитися?

Politico повідомляє: Зустріч міністрів фінансів єврозони в Будапешті наступного місяця може бути скасована через зростаючий гнів через позицію Угорщини щодо Росії.

Голова зібрання, міністр державних витрат Ірландії Пашал Донохоу, до наступного тижня вирішить, чи буде воно продовжуватися, повідомили виданню двоє чиновників ЄС.

На даний момент зустріч запланована на 13 вересня. Але один із чиновників сказав, що відбувався інтенсивний контакт між капіталами, щоб оцінити, скільки міністрів розглядають можливість бойкоту незалежно від рішення Донохоу. Переговори між міністрами фінансів зазвичай відбуваються раз на місяць, але двічі на рік у країні, яка головує в ЄС. Невдовзі після того, як Угорщина взяла кермо влади в липні, прем’єрміністр Віктор Орбан, друг президента Росії Володимира Путіна, відвідав Київ, Москву, Пекін і Вашингтон для самопроголошених “мирних місій”. Він без дозволу заявив, що представляє ЄС.

Підготовча зустріч із вищими державними службовцями запланована на 5 і 6 вересня. Наразі на сайті Ради ЄС немає інформації про Єврогрупу. Кілька міністрів уже повідомили, що вони не візьмуть участь у зустрічі в Угорщині, навіть якщо вона відбудеться, включаючи міністра фінансів Німеччини Крістіана Лінднера та його колег з Естонії, Фінляндії та Литви. Європейська комісія заявила, що її високопосадовці не братимуть участі в жодній із зустрічей під час шестимісячного головування Угорщини, яке триватиме до кінця року, що викликало обурення Будапешта. Зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС відбудуться цього тижня в Брюсселі замість Будапешта після того, як глава дипломатичної служби ЄС переніс місце зібрання.

Олеся Яхно, кандидатка політичних наук


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...