Опубліковано: 27 Серпня, 2024. Переглядів: 219


Чи нападе Лукашенко на Україну: що кажуть в ISW

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко навряд ризикне вступити у війну проти України.

Але його режим може мати на меті відволікти і розтягнути українські сили, пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Україна офіційно попередила Мінськ у зв’язку з нещодавнім нарощуванням білоруських сил на кордоні у Гомельській області.

МЗС України закликало Білорусь відвести війська від кордону і попередило, що будь-яке порушення державного кордону призведе до необхідних заходів відповідно до міжнародного права.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко сказав 26 серпня, що українські війська укріплюють ділянку кордону з Білоруссю.

“Нинішнє нарощування білоруських військ уздовж українського кордону, ймовірно, має на меті відволікти і розтягнути українські сили вздовж ширшої лінії фронту, оскільки, за оцінками ISW, білоруські війська, як і раніше, навряд чи вторгнуться в Україну через обмеження, що стоять перед самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком”, – йдеться у повідомленні.

Аналітики вважають, що військова участь Білорусі у війні погіршить здатність Лукашенка захищати свій режим. Такий крок буде дуже непопулярним всередині країни.

2025 року у Білорусі мають відбутися президентські вибори. Ймовірно, Лукашенко хоче зберегти контроль над суспільними настроями та вплив на своїх військових для придушення будь-яких протестів.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...