Опубліковано: 26 Серпня, 2024. Переглядів: 201


Шахраї-псевдоволонтери: як пройдисвіти цинічно обкрадають довірливих людей

Шахрайських схем нині є дуже багато. Зловмисникам вдається привласнювати сотні тисяч гривень.

Правоохоронці повідомили підозру у шахрайстві 26-річному киянину. Молодик ошукав волонтерів, військовослужбовців та їхніх рідних на 600 тисяч гривень!

“Підозрюваний знаходив у соцмережах оголошення волонтерів, військових чи їхніх дружин, які хотіли придбати тепловізори, системи РЕБ, дрони, аптечки, інше спорядження. Розповідав, що може придбати все потрібне за вигідною ціною, — каже Ірина Винокурова, провідна спеціалістка Київської міської прокуратури. — А далі повідомляв номер своєї банківської картки, на яку належало внести передоплату за товари. Потенційні покупці вірили йому і переказували гроші. Киянин же створював товарно-транспортну накладну через особистий кабінет у поштовому застосунку і так вдавав, що надіслав потрібну річ. Тим часом у посилку замість замовлених товарів клав м’які іграшки, пластиковий посуд. Таке ось особливе блюзнірство. Звісно, далі псевдоволонтер уже не виходив на зв’язок з покупцями. До правоохоронців звернулося 19 потерпілих. Шахрая, який брав у них передоплату за товар, виявили за банківською карткою. Він розповів, що всі отримані гроші вже витратив на власні потреби. Тепер потерпілим слід подати цивільний позов у рамках кримінального провадження щодо повернення коштів. До слова, зловмисник у соцмережах умістив й оголошення про збір коштів на ремонт автомобіля. Видавав себе за військовослужбовця, який нібито перебуває в зоні бойових дій”.

А в Запоріжжі правоохоронці викрили не менш цинічного афериста. Торік у серпні під час ракетної атаки на обласний центр загинули дві дівчини-співачки. Виступаючи, вони збирали кошти на підтримку військових, тому були відомі і в рідному місті, і загалом в Україні. Після трагедії 24-річний хлопець однієї із загиблих скористався цим і створив “банку” для збору грошей начебто для підтримки рідних співачок і встановлення їм пам’ятників. Загалом зібрав майже 280 тисяч гривень від небайдужих, перекинув їх на свій рахунок і зрештою все витратив на азартні ігри та онлайн-казино. Правоохоронці інкримінують підозрюваному щонайменше десять фактів шахрайства.

Залізничний райсуд Львова засудив пройдисвіта, який привласнив кошти на автомобіль для військовослужбовців ЗСУ. Чоловік, який у 2017 році вже мав судимість за шахрайство, пообіцяв знайомому військовому кросовер за 89 тисяч гривень. Кошти на купівлю авто отримав, але транспортний засіб так і не передав покупцеві. Суд призначив крутієві три роки обмеження волі.

І таких випадків чимало.

— Разом із НБУ ми провели масштабне опитування і з’ясували, що 11% українців, тобто кожен дев’ятий респондент, ставали жертвою аферистів від початку повномасштабного вторгнення, — зауважує Олексій Іванкін, засновник сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру Опендатабот. — До речі, за п’ять місяців цього року, згідно з даними Генпрокуратури, за статтею 190 ККУ (шахрайство) відкрито понад 38 тисяч кримінальних проваджень — на 10% більше проти аналогічного періоду минулого року.

— То як розпізнати псевдоволонтерів і не потрапити їм на гачок? 

● І. Винокурова:

— Основна порада — не надсилайте кошти незнайомцям, хай як слізно вони просять про це у соцмережах. Також не варто переказувати передоплату за замовлений товар, розраховуватися за нього треба тільки під час отримання.

— Якщо ж усе-таки хочете задонатити, то варто поспілкуватися з людиною, яка організовує збір, і з’ясувати, чому саме їй слід пересилати гроші, — додає Дмитро Попов, підполковник поліції, керівник Центру протидії шахрайствам ГУНП у Запорізькій області. — Пригадую випадок, коли після потрапляння російської ракети у житловий будинок були потерпілі. Одна жінка у соцмережах умістила оголошення з фото начебто тих людей, які постраждали внаслідок обстрілу. Люди збирали кошти, щоб їм допомогти. Але згодом виявилося, що ця жінка навіть не була знайома з постраждалими. Війна йде не один рік. Напевно, кожен із нас знає людей або благодійні фонди, які вже тривалий час займаються волонтерством, мають відповідні ресурси для цього, інформують про результати своїх зборів, повідомляють тим, хто донатить, як використовуються зібрані гроші. Звісно, їм можна довіряти.

— Радив би донатити благодійним фондам і волонтерським організаціям, які мають реальну юридичну адресу, перевірений банківський рахунок, документи, що підтверджують правомірність їхньої діяльності, — каже Юрій Мацієвський, доктор політичних наук, керівник Центру політичних досліджень НУ “Острозька академія”. — Зазвичай вони регулярно надають звіти про те, як були використані ті чи ті збори.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...