Опубліковано: 22 Серпня, 2024. Переглядів: 460


У світі фіксують спалах небезпечної вірусної хвороби. Чи може збудник потрапити до України?

Новий підвид мавпячої віспи – уже в Європі. Мутований варіант вірусу спричиняє ускладнені форми захворювання.

Шведське агентство громадського здоров’я повідомило про один випадок інфікування штамом вірусу мавпячої віспи у країні. Хворий заразився під час перебування в Африці. Уперше цей мутований варіант вірусу був зафіксований у Конго, де вбив щонайменше 450 хворих.

Згодом його виявили у Бурунді, Кенії та Руанді. ВООЗ вважає спалах віспи в деяких частинах Африки надзвичайною ситуацією, яка має глобальне значення.

— Цей різновид вірусу віспи називають monkeypox або mpox, — розповідає Ольга Кобевко, лікарка-інфекціоністка ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”. — Захворювання, яке він провокує, не притаманне для нашого регіону. Тобто поки що ми в низькій групі ризику.

— Які симптоми недуги і чим вона небезпечна? 

— Це захворювання супроводжується рясним висипанням по всьому тілу. Спочатку висип з’являється на обличчі, голові, а потім на інших ділянках шкіри. Значне висипання на руках і ногах. Спостерігається гостра реакція організму на збудник — висока температура, ломота в тілі, сильний біль голови.

Власне тепер поширюється мутований варіант вірусу мавпячої віспи. Якщо у 2022 році у хворих виявляли підвид mpox Clade 2 (Клайд 2), то нині — Clade 1b. Останній спричиняє ускладнені форми хвороби. Зокрема, і в тих, хто раніше хворів на мавпячу віспу й набув специфічний імунітет до попереднього підвиду збудника.

Вірус нового підвиду може спричиняти порушення в роботі нервової та судинно-серцевої систем, нирок. Часто виникає нагноєння елементів висипу, що призводить до генералізованого (масового) ураження шкіри. У разі ускладнень пацієнти потребують лікування та особливого нагляду в умовах стаціонару. До слова, якщо раніше серед хворих на мавпячу віспу ускладнення фіксували у кожного п’ятого, то тепер понад 60% хворих із загальної кількості мають ускладнені форми захворювання.

— Як вберегтися від цієї хвороби? 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...