Опубліковано: 18 Серпня, 2024. Переглядів: 313


В Україні змінили програму для учнів 5-9 класів: що чекає на школярів

Міністерство освіти та науки України затвердило значні зміни у Типовій освітній програмі для учнів 5-9 класів.

Як передає “Хвиля”, про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

Так, зміниться розподіл навчального навантаження між предметами, що дозволить зробити освіту більш гнучкою та реалізовувати інтеграцію між дисциплінами.

Зокрема, в оновленій версії освітньої програми відбулися значні зміни у підході до розподілу навчального часу. Тепер за основу береться мінімальна кількість годин, а не рекомендована, як було раніше. Це нововведення дає школам більше свободи у формуванні навчальних планів, дозволяючи краще враховувати особливості та потреби учнів.

Важливим нововведенням стала поява резерву годинника – різниці між мінімальною та максимально допустимою кількістю навчального часу. Школи можуть використовувати цей резерв посилення різних освітніх напрямів. Це відкриває широкі можливості запровадження міждисциплінарного підходу, реалізації проектної діяльності та інших сучасних освітніх методик.

При цьому збільшення кількості годин для вивчення предметів та інтегрованих курсів до межі, визначеної у попередній редакції програми, фінансуватиметься з державного бюджету. Рішення про перерозподіл годинника приймає педагогічна рада навчального закладу.

Зокрема, оновлені резерви годинника виглядають наступним чином:

  • 5 клас – 7,5 годин на тиждень (6,5 годин для класів національних меншин та корінних народів)
  • 6 клас – 9,5 годин (8,5 годин для класів національних меншин та корінних народів)
  • 7 клас – 6,5 годин (5,5 годин для класів національних меншин та корінних народів)
  • 8 клас – 6,5 годин для всіх класів
  • 9 клас – 6,5 годин для всіх класів

Крім того, учнів у 5-9 класів чекають наступні зміни:

  • Інтегровані курси. Визначено кількість годин на інтегровані курси різних освітніх галузей, а також на міжгалузеві інтегровані курси, які є вибірковими та можуть бути запроваджені через перерозподіл годин.
  • Оцінка та організація процесу. Оновлено інструментарій оцінювання відповідно до системи оцінювання за групами результатів навчання. Також додано вимоги до організації освітнього процесу у класах з навчанням мовою корінного народу та/або національної меншини, а також включені модельні навчальні програми з кримськотатарської мови для різних класів.
  • Модельні програми. Визначено вимоги до модельних навчальних та навчальних програм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...