Опубліковано: 14 Серпня, 2024. Переглядів: 346


Без військового квитка за кордон не випустять. У деяких випадках чоловікам потрібні й інші документи

Якщо військовозобов’язаному надано відстрочку від призову чи особу знято з військового обліку за станом здоров’я, то в ТЦК мають надати відповідну довідку.

Після ухвалення нового закону про мобілізацію минуло більш як два місяці. Чи змінилися за цей час правила перетину кордону?

— Наразі визначено 11 категорій чоловіків, які можуть вільно виїхати за межі країни. Це, зокрема, ті, кого знято з військового обліку за станом здоров’я, тимчасово непридатні до військової служби на підставі довідки про інвалідність або висновку військово-лікарської комісії, — розповідає Алла Отрох, адвокатка. — Виїзд з України дозволено батькам, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей, а також батькам-одинакам, які виховують одну або декілька дітей віком до 18 років.

Перетинати кордон можуть чоловіки, які мають підтверджену та задокументовану І — III групи інвалідності, або якщо вони супроводжують особу з інвалідністю І або II групи чи якщо їдуть доглядати хворих батьків, дружину, дітей. З України можуть виїжджати військовослужбовці, котрих направлено на спеціальне навчання, або ті, що потребують лікування та реабілітації за кордоном. Дозволено покидати територію України водіям компаній, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів, а також волонтерам, що перевозять вантажі для ЗСУ, медичні препарати та гуманітарну допомогу. Виїжджати за кордон мають право працівники залізничного транспорту, а також моряки, задіяні на міжнародних рейсах, спортсмени, тренери і спеціалісти з підготовки до участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах. Відвідувати інші країни дозволено діячам культури для благодійного збору коштів або представлення України на міжнародній арені.

— Які документи належить пред’явити у пункті пропуску? 

— Обов’язковою умовою є наявність військового квитка з VIN-кодом, який прикордонники зчитують спеціальним приладом і так дістають доступ до особової справи військовозобов’язаного. Військовий квиток може бути як у паперовій, так і в електронній формі, зокрема роздрукований. Ці обидва документи мають однакову юридичну силу. Якщо ж чоловікові надано відстрочку від призову чи його знято з військового обліку за станом здоров’я, то в ТЦК йому мають надати відповідну довідку. Хоча в переліку документів для перетинання кордону ця довідка не зазначена, її можуть попросити пред’явити, якщо інформації про відстрочку немає у військово-обліковому документі. Але така довідка не замінює військового квитка.

— За яких умов можуть відмовити у виїзді за кордон? 

— Підставою для цього може бути відсутність військового квитка, наявність відомостей у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів про подання особи в розшук за порушення правил військового обліку і мобілізації.

— А чи військовозобов’язані жінки можуть виїжджати за кордон? 

— Обмеження стосуються суто діючих військовослужбовиць та певних категорій державних службовиць. Вони мають право перетинати державний кордон лише на підставі відповідних рішень про службове відрядження. Тим часом медикині та інші військовозобов’язані жінки можуть покидати межі країни без перешкод. Також жінки не зобов’язані пред’являти військово-облікові документи прикордонникам.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...