Опубліковано: 9 Серпня, 2024. Переглядів: 590


У моргах лежать невпізнані тіла військових. Рідним потрібно здавати ДНК

Родичам зниклих безвісти військовим потрібно здавати ДНК. У моргах лежать не впізнані тіла військових. Про це в інтерв’ю журналу “Країна” розповів керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

“Деякі родини відмовляються здавати тест ДНК. Можливо, бояться самої процедури, хоча вона безпечна. У моргах лежать досі не впізнані тіла військових.

Що більше часу з моменту смерті, коли тіло пролежало просто неба, то менша ймовірність якісного ДНК. Але є фахівці, пересувні лабораторії. Коли після звільнення Харківщини виявили масові поховання під Ізюмом, де знайшли закатованого дитячого письменника Володимира Вакуленка, швидко вдалося провести ексгумацію і всіх ідентифікувати”, – розповів Яценко.

Пошук триватиме, доки не знайдуть відомості про останнього зниклого.

“Це справа на роки й десятиліття. Держава робить усе, щоб ці люди не були забуті. Навіть через багато років експерти знаходять поховання, беруть зразки ДНК і шукають родичів похованого. Є багато випадків, коли цивільну людину реєструють як зниклу, тоді як її депортували в Росію, звідки вона змогла виїхати в Європу й там живе, але не оновила даних в Україні”, – додав він.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...