Опубліковано: 6 Серпня, 2024. Переглядів: 197


В Україні здорожчає бензин

В Україні найближчим часом очікується зростання вартості пального.

Причина – підвищення акцизів, йдеться у звіті НБУ.

Однак здорожчання пального буде поступовим. Короткостроковий знижувальний тиск матиме й значна пропозиція пального завдяки запасам, сформованим напередодні підвищення акцизів.

Проте в міру їх вичерпання й під впливом підвищення акцизів та ефектів перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні періоди ціни на пальне зростуть наприкінці 2024 року – на початку 2025 року.

Економіст Олег Пендзин раніше зазначив: бензин в Україні здорожчає на 8-9 грн/л. Однак здорожчання буде розтягнутим у часі: за прогнозами, настільки вартість пального зросте до 2028 року.

За його словами, найближчим часом через зростання акцизів пальне здорожчає значно менше – на 1-1,5 грн/л. При цьому Пендзин наголосив: це здорожчання для українців може пройти досить непомічено. Адже насамперед вартість ресурсу в країні зараз залежить від цін у Європі.

“Зростання на 8-9 грн буде до 2028 року. Зараз у нас збільшення йде невелике. Акциз на тонні бензину зростає з 213 до 242 євро. Таке зростання додасть 1-1,5 грн за літр. До 2028 року у нас буде акциз 359 євро на тонні, це фактично європейська цифра. Воно дійсно додасть 8-10 гривень. Але зараз 1-1,5 грн ми не почуємо, тому що ми залежні від вартості закупівлі бензину в Європі”, – сказав експерт.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...