Опубліковано: 28 Серпня, 2024. Переглядів: 275


Катаракта у дітей: що спричиняє хворобу і як її лікують

Це офтальмологічне захворювання дошкуляє не лише людям старшого віку.

І в новонароджених трапляється вроджена катаракта.

Буває навіть, що батьки не одразу помічають проблему, яка може призвести до різкої втрати зору й загрожує дитині сліпотою.

— Вроджена катаракта — рідкісна патологія, яка розвивається в одному випадку з-поміж десяти тисяч дітей, — розповідає Мар’яна Онисик, завідувачка офтальмологічного відділення лікарні святого Миколая. — Основним фактором є спадковість — якщо у когось із близьких була катаракта, таке може статись і з дитиною. До таких наслідків можуть призвести і супутні патології або хвороби, які перенесла мати під час вагітності. Приміром, йдеться про вірусні недуги, зокрема краснуху.

При катаракті відбувається зміна кольору зіниці — вона має бути чорною, натомість стає сірою чи білою. Через це кришталик не пропускає світло, і дитина погано бачить. Зрідка катаракта буває двосторонньою, тобто вражає обидва ока.

— В якому віці діагностують цю недугу? 

— Буває, батьки помічають, що кількамісячне немовля не реагує на зорові подразники — іграшки, обличчя рідних. Таке стається при двосторонній катаракті. Тоді як при односторонній рідні можуть не помічати зниження зору в дитини, бо немовля добре бачить здоровим оком. А якщо вчасно не діагностувати хворобу, то згодом дитина може осліпнути на одне око або ж може розвинутись косоокість — через те, що око не бачить, воно починає відхилятись у той чи той бік.

Якось до нас надійшла восьмирічна пацієнтка, в якої під час профілактичного огляду виявили двосторонню часткову катаракту — помутнілими були лише окремі ділянки кришталиків. Через це вона бачила світ наче крізь матове скло — на 20%. Дівчинка орієнтувалась у просторі, проте згодом могла втратити зір.

— Також буває, що помутніння кришталика є незначним, периферичним, а не центральним. Таке помічають не одразу. А згодом батьки звертають увагу на те, що дитина примружується чи незвично повертає голову, щоб роздивитись предмет, малюнок, — додає Уляна Овсяник, лікарка-інтерн. — Тоді звертаються до окуліста.

— Яким є лікування катаракти? 

● М. Онисик:

— Потрібна операція. Під мікроскопом замінюють помутнілий кришталик на прозорий штучний (інтраокулярну лінзу), і зір маленьких пацієнтів відновлюється.

— В якому віці можна проводити таку операцію? 

● У. Овсяник:

— У перші місяці життя. Але тут усе індивідуально. До прикладу, недавно до нас потрапила чотиримісячна дитина, якій ми відтермінували оперативне втручання на місяць, бо розмір ока ще невеликий й це ускладнює імплантацію лінзи.

● М. Онисик:

— А якось на консультацію приїхали батьки з 13-річним сином, у якого зір був знижений на одному оці до 30%, а на другому — до 60%. Хлопчик займався тенісом, і йому було важко стежити за м’ячиком. Під час операції дитині замінили два кришталики — тепер зір у пацієнта стовідсотковий.

Лариса Пецух, Експрес

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...