Опубліковано: 7 Вересня, 2024. Переглядів: 293


Великі проблеми через маленьку рану: що варто знати про правець

Цю хворобу може спричинити поріз уламком скла, скалка під шкірою чи укус тварини.

Літо — час, коли діти багато граються надворі. Однак веселощі можуть обернутися й бідою через ризик заразитися небезпечною інфекцією — правцем. На Львівщині ушпиталили 11-річну дівчинку з підозрою на цю недугу. Медики борються за її життя.

— Збудник правця, бактерія Clostridium tetani, живе в кишківнику людини і тварин, з випорожненнями потрапляє в грунт і там утворює спори, — розповідає Ольга Чудінова, лікарка-епідеміологиня. — Коли бактерія потрапляє в рану під час травми, то починає виділяти екзотоксин, що є однією із найсильніших бактеріальних отрут.

Через 3 — 21 день після інфікування, а часом і пізніше, у зараженого з’являються характерні симптоми захворювання: лихоманка та надмірне потовиділення, біль у голові й м’язах, спазми — спочатку м’язів обличчя і шиї, а потім й інших частин тіла. Якщо вражено м’язи горла, то людина не може ковтати. У неї підвищена чутливість до подразників — світла, звуків. При тривалих м’язових спазмах тіло хворого аж вигинається дугою.

— Чи кожна травма загрожує правцем і як від нього застрахуватися? 

— Найчастіше інфікування відбувається, коли в рану потрапляє земля, наприклад, через поріз босої ноги уламком скла. Заразитися можна і вколовшись колючками кущів, через подряпину, укус диких чи хатніх тварин, адже спори клостридій потрапляють на рослини, одяг, також вони можуть бути і в зубах тварин.

Травмованим, які не вакциновані проти правця, слід негайно звернутися у медзаклад. Там проведуть екстрену профілактику хвороби: залежно від історії попередніх щеплень і віку введуть протиправцеву сироватку, протиправцевий імуноглобулін, правцевий анатоксин.

— Як лікують правець, якщо хвороба вже розвинулася? 

— Лікування проводять у стаціонарі, і спрямоване воно на знешкодження екзотоксину правця, нормалізацію дихання, запобігання судомам і ускладненням у роботі серцево-судинної системи. Ступінь тяжкості недуги залежить і від кількості збудника, що потрапив в організм, і від віку, стану здоров’я людини. На жаль, ця хвороба може бути смертельною. Навіть якщо забезпечено оптимальне лікування, летальний результат можливий у чверті випадків.

— Чи може захворіти на правець вакцинована проти нього людина? 

— Так, якщо вчасно не проведено всієї серії щеплень. Планову вакцинацію проти правця проводять дітям з двомісячного віку. Першу ревакцинацію роблять у 18 місяців, після цього — у 6 та 16 років. А надалі дорослі мають робити щеплення раз на 10 років. Важливо: після п’яти років імунітет може слабшати, тому особам, робота яких пов’язана з високим ризиком травматизації, рекомендують здати аналізи на антитіла до клостридій і в разі потреби ревакцинуватися.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...