Опубліковано: 31 Липня, 2024. Переглядів: 1140


Від спеки до заморозків: синоптики шокували прогнозом на серпень

Синоптики дали попередній прогноз погоди на останній місяць літа. Якщо липень, за інформацією синоптиків, став найтеплішим місяцем року, то на другому місці за температурними показниками буде серпень.

Водночас він очікується не таким спекотним як липень, зазначають експерти Українського гідрометцентру. Антициклональна, тобто безхмарна і суха погода триватиме майже весь місяць, передає ТСН.ua.

“Світловий день скоротиться більш ніж на півтори години, тобто меншатиме на 3-4 хвилини щодня. Щодо липня, то екстремально високі температури стали наслідком утворення над Україною так званого теплового купола, тобто зони підвищеного атмосферного тиску. Він затримував гаряче повітря біля поверхні землі, заважаючи його підйому і охолодженню. У серпні такого явища не повинно бути, однак місяць прогнозується теплішим за норму на 2 градуси, а на південному сході – на 2,5 градуси”, – сказано в повідомленні.

Середня місячна температура повітря у серпні передбачається в межах +20…26°С, а в Карпатах до +17…19°С.

“Це стільки ж, як у липні, а в горах навіть тепліше на 1-2 градуси. За даними багаторічних спостережень, абсолютний мінімум температури повітря у серпні становить 1 градус тепла, а на півночі, в Карпатах і навіть у південній Запорізькій області спостерігались заморозки до мінус двох градусів. Для порівняння: у липні на рівнині заморозків не буває, а в Карпатських горах зафіксовано мінус один градус. Абсолютний максимум температури у серпні +42 градуси тепла, така спека була раніше у південних, східних, більшості центральних, Тернопільській та Чернігівській областях. В гірських районах бувало +36 градусів. Це на 2-3 градуси вище, ніж у липні”, – пише видання.

Тобто в цілому у серпні в окремі дні може бути холодніше, а в інші – спекотніше, ніж у липні.

Місячна кількість опадів у серпні очікується 34-77 мм, у Карпатах до 116 мм. Це менше ніж у липні, однак у межах норми. Враховуючи, що у липні випало дощів значно менше середньої прогнозованої норми, то по факту у серпні дощів має бути більше, ніж у липні.

Заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко розповів, яким прогнозується в Україні серпень поточного року:

“В цілому останній місяць літа характеризується стійкою антициклональною погодою, тобто сонячних днів буде багато, а дощових – навпаки. Вдень буде жарко, як у липні, а ночі стануть холоднішими. Повторення екстремальної спеки, яка була в липні, малоймовірне. Наприкінці серпня вже очікувані заморозки у північних і центральних областях. Вони бувають не кожного року, але наприкінці місяця можливі”.

Щодо таких явищ, як сильні грози, зливи, шквали тощо, то в серпні їх буває мало. На відміну від червня та липня, у серпні погода більш стійка і прогнозована. Місяць розпочнеться спекою через надходження гарячого повітря з Північної Африки. Надалі температура знижуватиметься до комфортної.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...