Опубліковано: 27 Липня, 2024. Переглядів: 338


Яким буде курс долара у серпні – прогноз експерта

Наступного тижня та впродовж серпня збережеться тенденція поступового зростання курсу долара.

Зараз можна виділити кілька головних особливостей валютного ринку, які можуть трапитися наступного тижня.

Про це у коментарі “РБК-Україна” розповів начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий.

За його словами, на перетині місяців процес поступового, повільного зростання курсів припиниться.

“Ринок намагався сягнути нових курсових вершин, проте НБУ вжив заходів в рамках гнучкого керування та трохи вгамував курси. Очікується, що курс долара триматиметься в діапазоні 40,7 – 41,7 грн за долар”, – сказав експерт.

Він припускає, що 1 серпня офіційний курс долара може скласти 40,8-41 грн, що на 1-1,3% більше за курс на 1 липня (40,45 грн/долар).

“Натомість дія режиму “керованої гнучкості” триватиме, а отже, діятиме система валютних змін. Усі курсові перетворення не будуть різкими, шоковими, а до міри поступовими. Регулятор може діяти більш активно, щоб загасити можливі надмірні перекоси в співвідношенні попиту й пропозиції”, – зазначив Лєсовий.

За його прогнозом, у серпні на валютному ринку можуть остаточно сформуватися нові коридори, що збігатимуться з курсом долара, закладеним в бюджет (41-42 грн/долар та 44-47 грн/євро). Це стане курсовою реакцією на посилення інфляції, викликане зростанням вартості електроенергії, перепонами для економіки через безпрецедентні відключення світла та очікуваним збільшенням акцизів на пальне.

“Власне цінники майже на всі товари вже переписані з урахуванням саме цих причин”, – сказав Лєсовий.

Він підкреслив, що процес корекції курсів, як і раніше, буде ледь не щодня. Однак він буде контрольованим і прогнозованим. Як це було впродовж кількох останніх місяців, курсове зростання буде змінено зниженням і навпаки, адже ринок “живий”, тому такі зміни є цілком логічними.

“Тенденція до кволого, але неухильного зростання курсів триватиме не лише впродовж наступного тижня, а й загалом у серпні. Ми прогнозуємо, що вже у вересні ринок звикне жити в новій курсовій парадигмі, а курс долара остаточно відштовхнеться від позначки в 41 грн”, – додав Лєсовий.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...