Опубліковано: 26 Липня, 2024. Переглядів: 256


Українським водіям на замітку: як і коли зростуть ціни на бензин, дизель та газ

У вересні в Україні значно збільшаться ставки акцизів на автомобільне паливо. Найбільше зросте акциз на скраплений автомобільний газ, і це однозначно позначиться на вартості пального.

“Апостроф” з’ясовував, якими будуть ціни на бензин, дизель та автогаз до кінця літа та восени.

Ціни на автомобільне паливо в Україні у 2024 році зберігаються на досить стабільному рівні.

На початку року бензин та дизельне паливо навіть трохи подешевшали, після чого відбулося незначне цінове коригування. А з початку травня вартість палива в роздріб практично не змінюється.

Однак, як довго триватиме така стабільність? Що буде з цінами на пальне до кінця літа?

Директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн вважає, що у серпні сюрпризів на паливному ринку не повинно бути.

“Ціна зараз знижується, в опті, у всякому разі, оскільки ціна на нафту йде вниз – зараз це 81-82 долари за барель, а буквально місяць тому була 86-87, – пояснив він у коментарі “Апострофу”. – У протиході цьому ослаблення курсу гривні”.

В очікуванні нових акцизів

А ось восени ситуація може змінитись. Пов’язано це з тим, що з 1 вересня в Україні зростуть акцизи на автомобільне паливо.

На сьогодні ставка акцизу для бензину становить 213,5 євро за 1000 літрів, для дизпалива – 139,5 євро за 1000 літрів, для скрапленого автомобільного газу – 52 євро за 1000 літрів. З вересня вони підвищаться відповідно до 242,6 гривні для бензину (зростання на 14%), 177,6 євро для дизпалива (27%) та 148 євро для автогазу (185%).

Очевидно, що збільшені акцизи знайдуть своє відображення у підвищених цінах на АЗС.

“Буде подорожчання – для бензину приблизно на 2 гривні (на літрі), для дизельного палива – 1-1,2 гривні залежно від мереж”, – сказав у коментарі “Апострофу” керівник спеціальних проектів науково-технічного центру “Псіхєя” Геннадій Рябцев.

Сергій Куюн також вважає, що роздрібні ціни на пальне повинні будуть підрости, проте не виключає, що цього може не статися – принаймні одразу.

“По бензину та дизелю – питання, тому що по них незначне підвищення акцизу, і ці 1,5-2 гривні (на літрі) – це те, що ринок може проковтнути. Особливо, якщо буде сприятлива світова кон’юнктура, якщо курс не буде далі сповзати, роздрібники точно зможуть якусь частину замортизувати, і в результаті будуть якісь косметичні зміни, а можливо їх взагалі не буде”, – каже експерт.

Крім того, зовсім необов’язково, що паливо дорожчатиме з перших же днів вересня.

Сергій Куюн нагадав, що відбувалося, коли влада повернула довоєнні акцизи на пальне з 1 липня 2023 року. А тоді підвищення було більшим – зі 100 євро до 213,5 євро для бензину та зі 100 євро до 139,5 євро для дизеля, плюс збільшення ПДВ з 7% до 20%.

“Тоді всі напередодні підняття акцизів привезли надоб’єми продукту, і запаси були такі, що, по суті, ціни стояли без руху до кінця серпня – тобто два місяці, – розповідає експерт. – Тому я впевнений, що так само буде і зараз. Усі розуміють, що цей акциз буде, всі почнуть везти, і, думаю, що до жовтня ціни взагалі не піднімуться”.

Таким чином, якщо подорожчання все ж таки відбудеться в межах 1,5-2 гривень, восени середня ціна бензину А-95 буде на рівні 58-59 гривень/літр, дизеля – 55-56 гривень/літр. Це за умови, що обійдеться без різкого зростання котирувань нафти та/або обвалу курсу гривні – якщо це якщо це станеться, зростання цін на пальне буде суттєвішим.

Якщо ж ринок зможе амортизувати акцизи, тоді бензин А-95, як і зараз, коштуватиме в середньому близько 57 гривень/літр, а дизель – близько 53 гривень/літр.

З газом все погано

Проте ситуація зі скрапленим газом зовсім інша.

Як було зазначено вище, акциз на газ збільшиться на 185% або майже втричі. А це означає, що таке підвищення згладити нарощуванням постачання не вдасться. Тим більше, що й запастись автогазом надовго проблематично.

“Його запаси нема де зберігати, так історично склалося – немає достатньої кількості резервуарних парків, – пояснює Сергій Куюн. – Тому у вересні ціни повністю відіграють”.

На його думку, автогаз у роздробі у вересні подорожчає приблизно на 5 гривень на літрі.

“Але, незважаючи на це, газ залишиться привабливим для споживача. Зараз по відношенню до бензину економлять 30 гривень, а економитимуть 27 гривень”, – додав експерт.

Геннадій Рябцев, у свою чергу, прогнозує подорожчання автогазу на 5-7 гривень на літрі.

Тобто, якщо зараз газ коштує на АЗС в середньому близько 28 гривень/літр, то вже у вересні його ціна може підвищитися до 33 і навіть 35 гривень.

Рябцев також вважає, що ситуація з газом восени може стати досить складною.

“Ми не знаємо, якою на той час буде ціна палива на кордоні, скільки буде цього палива. Ми не знаємо, яким буде курс національної валюти восени, і я не впевнений, що він збережеться на нинішньому рівні, тобто ще додатково може зіграти свою роль (у зростанні цін на пальне) валютний курс”, – каже він.

За словами експерта, ближче до зими в Європі посилиться конкуренція за скраплений газ з боку тих, хто його використовує як котельне паливо (зокрема, скраплений газ активно використовується для опалення в Польщі – “Апостроф”).

“Тому можна сказати, що, починаючи з жовтня, швидше за все різко впаде споживання газу, тому що не буде ніякого сенсу його купувати. Цей ринок почне вмирати”, – резюмував Геннадій Рябцев.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...