Опубліковано: 26 Липня, 2024. Переглядів: 225


Чотири хвороби, якими можна заразитися у басейні: як себе захистити

Басейни – це чудове місце для відпочинку та підтримання фізичної форми. Але вони також можуть стати джерелом різних захворювань.

Щоб зберегти своє здоров’я, важливо знати про потенційні ризики і як їх уникнути.

Чим вища температура повітря, тим більше людей в аквапарках та відкритих басейнах.

Через це підвищуються і ризики.

У воду з поверхні шкіри можуть потрапити різні біологічні агенти. Є й інші джерела забруднення. Наприклад, опале листя або пір’я птахів.

Засоби для знезараження справляються з більшістю бактерій, але є кілька мікробів, які залишаються небезпечними, незважаючи на них. Експерти розповіли, з чим можна зіткнутися і як захистити себе.

Діарея

“Мільйони мікробів миттєво потраплять у воду, якщо людина, яка страждає на діарею, не стримається, перебуваючи в басейні. Саме тому є спеціальні протоколи для рятувальників та співробітників аквапарків на випадок таких інцидентів”, – каже доктор медичних наук Клер Рок.

На жаль, те, що трапилося, далеко не завжди буває поміченим: бактерії можуть залишитися на шкірі людини, яка після завершення нападу діареї вирішила, що митися не обов’язково і можна обійтися туалетним папером. У цьому випадку мікроби, хоч і в меншій кількості, все одно виявляться у воді.

“Правильний рівень pH води та необхідна кількість хрому та брому можуть знищити більшість бактерій. Однак для цього, по-перше, потрібен час, по-друге, є мікроорганізми, які є стійкими до хлору”, – каже Клер.

Насамперед йдеться про найпростіші види Cryptosporidium, які викликають паразитарне захворювання криптоспоридіоз, що супроводжується діареєю, болями у шлунку, судомами, лихоманкою, нудотою та блюванням.

Хлор і бром справляються зі своїм завданням за кілька хвилин, коли йдеться про лямблії, шигели або кишкову паличку. Але криптоспоридії – інша річ: вони здатні виживати у знезараженому басейні до семи днів”, – каже Рок.

Вухо плавця

Вухо плавця – це народна назва зовнішнього отиту, яким люди, які часто купаються в басейнах, страждають у п’ять разів частіше, ніж інші. Вся справа в хлорі: зазвичай вушна сірка успішно захищає слуховий прохід, але хлор позбавляє її цієї суперсили, що відкриває дорогу будь-яким мікроорганізмам на кшталт золотистого стафілокока або синьогнійної палички.

“Зовнішній отит розвивається, коли вода з басейну застоюється у зовнішньому слуховому проході – шар воску стоншується і створюється вологе середовище, ідеальне для розмноження бактерій. Симптоми зазвичай включають свербіж, біль, почервоніння та виділення з вуха”, – пояснює Рок.

Подразнення шкіри та слизових

“Коли ви відчуваєте запах хлору в басейні, то справа не в самому хлорі: зазвичай такий аромат з’являється, коли речовина взаємодіє з потом, брудом і сечею, що опинилися у воді, і перетворюється на гази, які ви вдихаєте”, – говорить Клер.

Ці подразники називаються хлорамінами – вони можуть викликати почервоніння шкіри, свербіж, висипання, набряк слизової носа, кашель, кон’юнктивіт, риніт.

Ось чому так важливо приймати душ перед тим, як зайти у воду, не варто ставати потенційною причиною проблем. “Ополіскування лише протягом однієї хвилини видаляє з вашого тіла більшу частину бруду і всього іншого, що призводить до витрати хлору і брому, необхідних для знищення бактерій”, – пояснює Рок.

Висип від гарячої ванни

Висипання гарячої ванни – так часто називають псевдомонадний фолікуліт – найпростіше підчепити в джакузі: хлор розпадається в гарячій воді швидше, що дозволяє вижити бактеріям. Pseudomonas aeruginosa, що викликає подразнення шкіри.

Симптоми фолікуліту зазвичай виникають через кілька годин після купання, але іноді висип може з’явитися через кілька днів. Виглядає висип як невеликі червоні опуклості або прищі з білою гнійною головкою в області волосяних фолікулів і минає протягом тижня.

Як захистити себе від хвороб

Найголовніше, чого не слід робити – це ковтати воду. (І не купайся зі жуйкою в роті – саме це через неї часто трапляється.)

Не ходи в басейн, якщо нещодавно перенесла хворобу: організм ще ослаблений, тому ризик заразитися зростає.

Уникайте басейнів з підігрівом – висока температура створює сприятливе середовище для розмноження бактерій.

Користуйся берушами і одягай шапочку, щоб у вуха не потрапляла вода. (Або хоча б ретельно висуши їх після купання).

Уникайте басейнів, якщо у тебе на тілі є ранки або подряпини. Також не варто робити епіляцію перед купанням.

Не соромся питати, як часто міняють воду в басейні: у відкритих басейнах це мають робити щороку.

Не ходи босоніж у душових та біля басейну – це дозволить уникнути грибкової інфекції нігтів та шкіри.

Прийми душ з милом або гелем відразу після купання: це допоможе не тільки уникнути інфекцій, але й видалити залишки хлору, який дуже висушує шкіру.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...