Опубліковано: 21 Липня, 2024. Переглядів: 322


Хто з пенсіонерів не отримуватиме пенсії, а лише допомогу

Відомо, що вийти на пенсію в Україні можна у віці 60, 63 та 65 років, залежно від набутого страхового стажу – загалом це від 15 до 31 року стажу у 2024 році. Втім якщо особа має менше, аніж 15 років стажу, у віці 65 років вона отримуватиме від держави соціальну допомогу замість пенсії.

Який розмір соціальної пенсії

Для того, щоб розрахувати розмір соціальної пенсії, потрібно знати різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність (це 2 361 гривня), та середньомісячним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за останні пів року.

Сума виплати не може бути більшою, ніж 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 3 028 гривень. Перераховують її кожні 6 місяців з урахуванням майнових змін і середньомісячного доходу.

Які документи потрібно для оформлення виплат

Насамперед варто звернутися по соціальну пенсію в органи соціального захисту за місцем прописки або фактичного проживання. Потрібно підготувати такі документи:

  • заява,
  • паспорт і документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків,
  • довідка ПФУ про наявний страховий стаж,
  • декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні шість календарних місяців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...