Опубліковано: 19 Липня, 2024. Переглядів: 634


Мобілізація в Україні: Верховний суд поставив крапку у відмові від служби через релігію

Відмова від служби особою, яка належить до релігійної організації, є ухиленням від призову за мобілізацією. У ККС нагадали, що існує альтернативна служба.

Верховний Суд оприлюднив огляд актуальної судової практики Касаційного кримінального суду, одним з питань якого виявилась відмова від мобілізації через релігію. Про це пише Експрес.

Релігія не зможе допомогти уникнути служби в армії

Як йдеться в огляді, було встановлено, що відмова від служби особою, яка належить до релігійної організації, є ухиленням від призову за мобілізацією.

“Оскільки конституційний обов’язок із захисту Вітчизни під час несення служби військовозобов’язаними з такими релігійними переконаннями не передбачає безпосереднього обов’язку брати до рук зброю, а має широкий спектр можливостей здійснення захисту територіальної цілісності та суверенітету держави від військової агресії з боку іноземної держави, що полягає в ремонті техніки, будівництві укріплень, вивезенні поранених, перевезенні вантажів та виконанні інших функцій, не пов’язаних із використанням зброї Обставини справи”, – пояснили у суді.

Касаційний кримінальний суд підкреслює, що відповідно до положень Закону України “Про альтернативну (невійськову) службу” право на альтернативну службу мають громадяни, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням, і ці громадяни належать до релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

Тюремні терміни за ухилення від мобілізації через релігію

Раніше було відомо про численні судові справи, коли людей карали за відмову йти у військо через релігію.

Зокрема, у Львівській області засудили чоловіка, який пройшов ВЛК, але не з’явився до ТЦК. Він отримав три роки позбавлення волі. У ТЦК заявили, що громадянин не звертався з проханням про альтернативну службу.

У Хмельницькій області чоловік вирішив ухилитися від мобілізації, почавши ходити до церкви “Свідків Єгови”. Виявилося, що він не був прихожанином, і також отримав три роки у суді.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...