Опубліковано: 4 Липня, 2024. Переглядів: 287


Через часте вимкнення світла ламається побутова техніка. Чи можна цьому зарадити?

Фахівці кажуть, при відновленні електропостачання, напруга в електромережі може бути не 220 вольтів, а набагато вищою. Через ці стрибки прилади виходять з ладу.

“Нещодавно у мене поламався холодильник. Коли ввімкнули світло — загудів і заглох. Викликала майстра, ремонтував його дві години. Довелося міняти двигун. На новий двигун та роботу майстра витратила понад 5 тисяч гривень. Дорого.

Але щоб купити новий холодильник грошей треба ще більше”, — розповідає 35-річна Оксана Кравців з Києва.

“А в мене “полетіла” пральна машина, — бідкається Юрій Кравець з Рівненщини. — Дружина увімкнула її вночі. За графіком у нас мало бути світло. Але за пів години його несподівано вимкнули. Увімкнули машинку знову, коли електроенергія з’явилася. А вона вже не працює. Хоч нестара, півтора року тому купив. Сусід каже, що на момент увівмкнення електроенергії у нашому будинку було зафіксовано 380 — 400 вольтів. Мабуть, техніка просто не витримала”, — бідкається чоловік.

“Справді, коли відновлюють подачу електрики, напруга в електромережі може бути не 220 вольтів, а набагато вищою. Наприклад, у 2022 році я взагалі фіксував перепади напруги до 500 — 600 вольтів! А при стрибках напруги техніка запросто може вийти з ладу, — пояснює Олег Попенко, директор ГО “Центр сприяння реалізації енергоефективних та екологічних проєктів”, експерт у сфері ЖКГ. — Тому такі прилади, як, наприклад, телевізор, пральна машина, слід вмикати в розетку лише за потреби, коли плануєте їх використовувати. А в мережі залишати під’єднаним лише холодильник. Ну якщо дуже спекотно, то ще кондиціонер. Інша техніка має бути вимкнена. Нещодавно у моїх сусідів у квартирі погоріли всі прилади”.

Майстер Микола Лозінський підтверджує, що нині чимало техніки виходить з ладу. Тому в нього, як і в інших майстрів, відчутно побільшало роботи. Питаю, чи можна вберегти побутову техніку в умовах постійних знеструмлень.

“Найпростіший і найдоступніший засіб захисту — відсікач напруги, — розповідає Микола Лозінський. — Для квартири такий коштуватиме від 800 до 2000 гривень. Також важливо правильно виставити таймер на цьому пристрої, щоб можна було забезпечити затримку на ввімкнення після відновлення нормальної напруги. Бо при ввімкненні світла не відомо, яка напруга заходить в оселю. Якщо вона завищена чи занижена, пристрій її відсікає, тобто відключає живлення. Ба більше, бажано ставити окремий відсікач напруги не лише на всю квартиру, а також окремо на техніку — холодильник, пральну машину, котел тощо. Найдешевші такі відсікачі можуть коштувати і 400 гривень, а якщо купувати у спеціалізованих магазинах — близько тисячі”.

Речник “Львівобленерго” Олександр Горгут пояснює, що саме собою відключення електроенергії не повинно нести загрозу для електроприладів, якщо вони справні.

“Однак додатково, задля безпеки, можна вимикати електроприлади з розеток під час відсутності електроенергії, щоб при відновленні електроживлення не сталося чогось непередбачуваного. Оскільки графіки погодинних відключень тепер прогнозовані, варто планувати свій побут так, щоб відключення електроенергії не застало прилади в роботі: пральну машину під час прання чи комп’ютер під час роботи тощо. Раджу також користуватися сертифікованими електроприладами, і буде менша ймовірність, що вони зламаються”, — зазначає Олександр Горгут.

Юлія Голодрига, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...