Опубліковано: 1 Липня, 2024. Переглядів: 123


Результати НМТ: коли учасники тестування отримають їх і чи можуть оскаржувати

До завтра, 2 липня, результати повинні бути у персональних кабінетах усіх учасників національного мультипредметного тесту.

Після тестування кожен учасник бачив на екрані монітора, скільки набрав тестових балів. За допомогою відповідних таблиць можна було самостійно визначити свої результати за шкалою 100 — 200 балів.

Однак, подаючи документи до вишів, необхідно мати результати, опрацьовані Українським центром оцінювання якості освіти.

— Всі учасники основних сесій НМТ до 2 липня отримають свої результати в персональних кабінетах, а додаткових сесій — до 26 липня, — розповідає Лариса Середяк, директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. — Там можна буде й сформувати “Інформаційну картку учасника НМТ” (вона є додатком до сертифіката НТМ), що подається для вступу до закладів вищої освіти України.

— А в яких випадках потрібно замовляти витяг з відомостей результатів НМТ? I як це зробити? 

— Учасники замовляють витяг з відомостей результатів НМТ, якщо їм потрібно подавати оригінал документа до закордонних закладів освіти. Щоб отримати такий витяг, слід звернутися до УЦОЯО із заявою та копією документа, на підставі якого учасника зареєстровано для участі у НМТ (якщо неможливо зробити копію реєстраційного документа, подають копію іншого, що посвідчує особу). На цих копіях обов’язково має бути напис про засвідчення документа, а також — особистий підпис учасника НМТ (чи його законного представника); прізвище та ініціали; дата засвідчення копії (нотаріальне засвідчення не потрібне).

УЦОЯО виготовляє і видає витяги впродовж одного місяця від дня надходження звернень на безоплатній основі. З 28 червня на сайті центру оцінювання буде доступний спеціальний сервіс, за допомогою якого можна замовити витяг з відомостей результатів НМТ.

— Чому деяким учасникам НМТ вирішили перерахувати тестові бали? 

— Чи учасники НМТ можуть подавати апеляційні заяви з оскарженням встановлених результатів? 

— Апеляційні заяви подають лише у випадках, коли учасники НМТ вважають, що порушено процедуру проведення тестування у тимчасовому екзаменаційному центрі. А також, якщо учасникам відмовлено в реєстрації для участі в НМТ чи у випадку недопуску до додаткових сесій.

У попередні роки учасники ЗНО в разі виникнення сумніву щодо правильності встановлення результату мали право подавати до УЦОЯО апеляційні заяви. Але оскільки НМТ проводиться у форматі онлайн-тестування, то апеляція щодо результатів та змісту завдань не передбачена. Під час ЗНО були завдання відкритої форми з короткою або розгорнутою відповіддю. А НМТ не містить завдань такого типу. Усі роботи перевіряються машинним способом без участі екзаменаторів.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...