Опубліковано: 1 Липня, 2024. Переглядів: 840


Хотіли захопити Верховну Раду і створити тимчасовий уряд: СБУ затримала організаторів держперевороту (ФОТО)

СБУ затримала групу осіб, що готувала провокації в Києві. Під час них, зокрема, планували захоплення будівлі Верховної Ради.

Згідно із задумом провокаторів, заворушення у столиці повинні були розпочатися після Дня Конституції — 30 червня цього року.

Розкрито антиукраїнську змову: організаторів затримали

За даними слідства, групу очолював співзасновник громадської організації, яка ще з 2015 року відома своїми антиукраїнськими акціями.

Під виглядом проведення так званого “віче” зловмисники планували оголосити про “усунення від влади” чинного військово-політичного керівництва України.

Потім вони сподівалися захопити будівлю Верховної Ради України та заблокувати її роботу.

“Щоб зібрати людей, організатори мали влаштувати в центрі столиці нібито мирне зібрання. Але більшість учасників заходу хотіли використати “втемну” – не розкриваючи їм справжні наміри щодо провокацій.

Інформацію про “заворушення” в Києві зловмисники планували поширювати через вітчизняні та іноземні інформресурси. Таким чином сподівалися розхитати суспільно-політичну ситуацію всередині нашої держави, що зіграло б на користь РФ”, — розповіли в СБУ.

Головний організатор залучив декількох спільників – представників громадських організацій з Києва, Дніпра та інших регіонів. Для конспірації вони комунікували між собою в різних месенджерах, а якщо зустрічалися, то невеликими групами по три особи.

Під час обшуків у помешканнях провокаторів виявлено:

◾ зброю та боєприпаси;

◾ мобільні телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за чч. 1, 2, 3 ст. 109 ККУ (дії та заклики до дій, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Затриманих тримають під вартою. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Генпрокуратура розкрила нові деталі

Як повідомили в Офісі генерального прокурора, зловмисники упродовж травня-червня 2024 року розповсюджували у соцмережах дописи із закликами щодо дискредитації діючого керівництва держави, зміни конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні.

Зазначається, що організатор заходу винайняв у Києві зал, який вміщує дві тисячі осіб, а також підшукував військових та озброєних охоронців приватних структур для реалізації силового захоплення.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...