Опубліковано: 28 Червня, 2024. Переглядів: 298


ВРУ хоче підняти ціни на газ і комунальні послуги для населення

Верховна Рада України планує підвищити тарифи на газ та електроенергію для населення вже восени.

Про це заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі “Новини.LIVE” у п’ятницю, 28 червня.

Олег Попенко зазначив, що ціну на електроенергію можуть збільшити до семи гривень.

Верховна Рада розглядає підняття тарифів на газ та опалення вже восени. Крім того, можуть підняти і ціни на електроенергію до семи гривень.

“Наскільки я знаю, Верховна Рада України серйозно розглядає питання можливого підняття тарифу на газ, на розподіл газу і тепло, вже цієї осені. Поки що немає достатньої кількості голосів, щоб за це проголосували, але робота йде”, – зазначив голова Спілки споживачів комунальних послуг.

Попенко додав, що Міненерго останні декілька днів заперечує можливість підвищення вартості електроенергії, але водночас лунають заяви про необхідність підняття тарифів. Зокрема, народний депутат Сергій Нагорняк заявив, що тарифи потрібно підіймати до семи гривень.

“Можна очікувати чергове підняття тарифів вже восени навіть на електроенергію”, – заявив Попенко.

Нагадаємо, від 1 червня через збільшення тарифів на світло від 2,64 до 3,32 грн за 1 кВт/год. суми платіжок за електроенергію становитимуть у середньому 734,4 грн замість попередніх 448,8 грн.

Водночас заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що тариф для населення 4,32 грн за кВт/год покриває виключно собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам.

Додаткові кошти від населення, які отримають енергетики за рахунок підвищення тарифу на електроенергію, будуть спрямовані на ремонтну кампанію та відновлення державної генерації.

“Тариф для населення дозволяє нам продовжити наймасштабнішу за часів Незалежності ремонтну кампанію в енергетиці, аби максимально підготувати енергосистему до зими, додати до неї додаткові потужності, а також певною мірою відновити державну генерацію”, – зазначила заступниця міністра.

Гроші після підняття тарифів розподіляють непропорційно

Підвищення тарифу, за її словами, – це вимушений крок, на який пішла держава через значні втрати в енергосистемі після ворожих обстрілів.

Вона нагадала, що внаслідок масштабних ударів, які армія РФ завдала по енергоінфраструктури після 22 березня 2024 року, Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії “Центренерго” та гідроелектростанції “Укргідроенерго”.

Також Гринчук додала, тариф, що діє, покриває собівартість виробництва 1 кВт*год  двома державними енергокомпаніями – “Енергоатомом” та “Укргідроенерго”, а також передачу електроенергії та її розподіл.

“Тариф складається  виключно із собівартості витрат, без жодної копійки будь-якої надбавки. Ринкова ж вартість однієї кіловат-години складає більше 7,5 грн”,  – сказала Світлана Гринчук.

Вона попередила, що літо 2024 року буде складним періодом, адже значний обсяг генерації пошкоджено або вщент знищено, тож система потребує часу на відновлення. Проте завдяки вчасному підвищенню тарифу, а також допомозі міжнародних партнерів енергетики мають можливість максимально підготувати систему до зими.

“Ремонтна кампанія триває 24/7, енергетики працюють цілодобово. Це дає нам надію на те, що восени та взимку ситуація зміниться на краще”. – сказала Світлана Гринчук.

Тема підвищення тарифів на електроенергію зустріла чимало критики. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко раніше зазначав, що гроші підуть у дві компанії: 15% в “Укргідроенерго”, яке потребує грошей на відновлення. Натомість 85% піде в “Енергоатом”.

Максим Качурівський, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...