Опубліковано: 24 Червня, 2024. Переглядів: 422


Смерть у ТЦК: нардепи вимагають звільнення керівництва військкомату

Комісія ВР вимагатиме звільнення керівництва ТЦК після смерті 32-річного чоловіка на Житомирщині. Він помер на початку червня після того, як його забрав Звягельський ТЦК.

У самому військкоматі причиною смерті називали алкогольне сп’яніння та епілепсію, проте, у свідоцтві про смерть причиною вказані “множині черепно-мозкові травми голови зі зміщенням кісток черепа”.

Члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради вимагатимуть від командування ЗСУ змінити керівництво Звягельського ТЦК та СП, заявила в ефірі “Радіо Свобода” нардепка Юлія Яцик, членкиня ТСК, пише Експрес.

Смерть чоловіка у ТЦК: які результати засідання комісії

Юлія Яцик зазначила, що ТСК розглянула ситуацію, внаслідок якої настала смерть 32-річного Сергія Ковальчука з міста Баранівки на Житомирщині.

“Ми будемо вимагати від Головнокомандувача і командування Сухопутних військ зміни керівництва цього ТЦК тому, що цей керівник не впорався зі своїми посадовими обов’язками і не зміг організувати роботу свого колективу, своїх підлеглих в рамках закону”, – зазначила народна депутатка.

Вона додала, що на засідання ТСК запросили представника Звягельського районного ТЦК та СП, який заявив, що Сергій Ковальчук під час затримання у місті Баранівці був у стані алкогольного сп’яніння та нібито самостійно попросився залишитись у ТЦК. Однак, результати наркологічної експертизи показали, що алкоголю у крові померлого не було.

Крім того, у ТЦК стверджували, що в чоловіка був епілептичний напад: але ані лікарі, ані родичі померлого не підтверджували наявність епілепсії.

“В свідоцтві про смерть зазначено, що причиною смерті стали множині черепно-мозкові травми голови зі зміщенням кісток черепа, і це стало причиною смерті. Ані про те, що колись цей загиблий хворів на епілепсію, що у нього колись раніше були такі випадки, – нічого про це нам невідомо.

Родичі загиблого також стверджують, що такого діагнозу у нього ніколи не було. В тому числі підтвердження висновку лікаря про причину смерті немає навіть якихось інших ознак, які б могли свідчити про наявність у нього епілепсії, також не було. Тому ми це відкидаємо”, – зазначила Яцик.

Наразі розслідування у цій справі ще триває.

Юлія Яцик додала, що комісія у ВР отримала вже 3200 скарг, 56 розглянули на попередньому засіданні.

Смерть Сергія Ковальчука: що кажуть рідні

29 травня чоловіка з множинними травмами в стані коми доставили до Звягельської лікарні, де він за кілька днів помер, пише “Суспільне”. Родина заявляє, що має інформацію, ніби Сергія побили в місцевому ТЦК та СП.

“Син вбитий і все. Що тут говорити? За заключенням, у нього там перелом кістки склепіння та черепа. Його в лікарню 29 травня привезли. Ми не бачили, коли приїжджали вручати повістку, син жив окремо від нас. Знаємо, що о п’ятій ранку приїхали до нього з ТЦК. Добу його не було. Є друге відділення охорони, звідти його привезли.

Ми об 11 ранку приїхали у Звягель, дитина моя вже була в реанімації. Три з половиною доби він був там. До поліції ми зверталися. Поліція відкрила провадження. Вони (в ТЦК – ред.) сказали, що його не били, це був епілептичний напад, бо син хворів на епілепсію. Буду добиватися справедливості, громада просить”, – каже батько Сергія Микола Ковальчук.

Лікарі у коментарі ресурсу зазначили, що Сергія доставили до медзакладу у вкрай важкому стані, з діагнозом “закрита черепно-мозкова травма, лінійний перелом тім’яної кістки, правобічна внутрішньочерепна гематома, вогнищевий забій головного мозку, дифузний забій головного мозку, перелом нижньої щелепи, пневмонія, спричинена аспірацією їжі або блювотними масами”.

“Хворого одразу відправили на оперування. Потім 4 дні він був на апараті штучної вентиляції легень у вкрай важкому стані”, – розповів лікар Анатолій Бортник.

4 червня у Баранівці 32-річного Сергія Ковальчука поховали.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...