Опубліковано: 24 Червня, 2024. Переглядів: 195


Випалена й отруєна земля: як війна впливає на стан навколишнього середовища в Україні

Агресія РФ вже завдала українському довкіллю збитків на 2,4 трильйона гривень.

Держекоінспекція зафіксувала понад 4800 російських злочинів проти нашої природи.

Окупанти всіюють боєприпасами українські території, випалюють заповідні степи й ліси, забруднюють сільськогосподарські ґрунти та водойми.

— Нещодавно оприлюднено четверту версію дослідження Ініціативи з обліку викидів парникових газів від війни. Згідно з даними цього дослідження, найбільше викидів (27% — на неокупованій і 36% — на окупованій територіях) в атмосферу зафіксовано саме в Україні, — розповідає Анастасія Івашина, фахівчиня відділу клімату Центру екологічних ініціатив “Екодія”. — Масштабні атаки на нашу енергетичну інфраструктуру призвели до багатьох неконтрольованих викидів не лише СО2 (вуглецю), а й гексафториду сірки (SF6 ), який є найсильнішим парниковим газом. За оцінками Ініціативи, за час війни Росія завдала збитків клімату на 32 мільярди доларів.

— Цікаво, а як визначають суму таких збитків? 

— Згідно із загальноприйнятими розрахунками, 185 доларів за тонну СО2 — це соціальна вартість вуглецю. А оскільки за два роки великої війни викиди СО2 (від пожеж, безпосередньо від використання боєприпасів тощо) становили приблизно 175 мільйонів тонн, то виходить, що загальна шкода клімату, завдана державою-агресоркою, сягає 32,4 мільярда доларів. Щодо кількості вуглецю, який потрапив в атмосферу від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, то число еквівалентне використанню 90 мільйонів бензинових автомобілів на дорогах.

— Війною вражено понад 20% природоохоронних територій України, знищено величезні площі лісів, степів, забруднено водойми… 

— Так, наприклад, частина Деснянсько-Старогутського національного природного парку, що на Сумщині, одразу біля кордону з РФ, у найближчі сто років, напевно, буде недоступна, зокрема, через замінуванняя, — розповідає Катерина Полянська, екологиня МБО “Екологія-Право-Людина”. — Це стосується також значних територій української частини Смарагдової мережі Європи. На Кінбурнській косі (Миколаївська область) від початку окупації півострова вигоріло близько 60% суходолу. Через розміщення полігону ворожої армії на окупованому Джарилгачі (Херсонщина) теж вигоріло майже 16 квадратних кілометрів території острова. Через затоплення Каховської ГЕС постраждало понад 60 об’єктів природно-заповідного фонду. Прикладів чимало.

Ми працювали у Національному природному парку “Святі гори”, що у північній частині Донецької області. Понад 90% площі цього парку — це ліси. Вони всі заміновані, всіяні уламками ракет, нерозірваними снарядами. Якщо в цих лісах починається пожежа, то її не їдуть гасити, бо є небезпека для вогнеборців. Тому значні площі вигоріли. Така сама ситуація в Чернігівській області, на Сумщині. Не забуваймо, що під час пожеж і вибухів, а також через забруднення довкілля різними хімічними сполуками і навіть через стрес гине багато тварин і на суші, і у водоймах.

— Якої ще шкоди завдається довкіллю через воєнні дії? 

— Тепер вивчаємо ризики від забруднення грунтів снарядами різних типів і можливий вплив його, зокрема, на здоров’я людини. Адже небезпечні речовини можуть “мігрувати” у сільськогосподарські культури. Наш попередній висновок — усі вирви від боєприпасів небезпечні для життя та здоров’я людей і загалом для природних екосистем. Якщо ці вирви на полях, то їх не можна просто засипати і далі щось на цій території вирощувати чи випасати худобу.

Небезпеку становлять і відходи руйнації після обстрілів і пожеж. До прикладу, обгорілий шифер, що містить азбест. Обшивка будинків, утеплювачі, рештки пластику — джерело токсичних для здоров’я людини формальдегідів.

— Хто в Україні фіксує екозлочини та чи відповість за них Росія? 

— Фіксацією екозлочинів займається Держекоінспекція (за її даними, РФ здійснила вже понад 4800 злочинів проти української природи. Завдана довкіллю шкода внаслідок війни перевищує 2,4 трильйона гривень. — Авт.). Створено спеціальні комісії, які складають відповідні протоколи та акти. Прокуратура проводить досудові розслідування. У Міжнародному кримінальному суді заявляли про посилення уваги до екозлочинів РФ. Тож сподіваємося, що агресорка рано чи пізно відповість за все.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...