Опубліковано: 22 Червня, 2024. Переглядів: 331


Армії потрібні автомобілі: у кого і за яких обставин можуть “мобілізувати” транспортний засіб

Під час воєнного стану дозволено вилучати авто не лише у юридичних, а й у фізичних осіб.

Набув чинності закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”. У ньому йдеться про те, що у власників транспортних засобів можуть вилучити авто для потреб ЗСУ.

Представник Комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський зауважив: хоч вилучення машин у громадян України під час воєнного стану цілком можливе, відбирати легкові авто для потреб армії не будуть. А речник Міноборони Дмитро Лазуткін додав, що “мобілізувати” можуть лише транспорт, який підходить для військових потреб, і тільки у власників двох і більше транспортних засобів. Водночас не можна забрати авто у людини, для якої вона — основне джерело доходу, в особи з інвалідністю І чи ІІ групи та батьків дитини з такою інвалідністю.

— Досі у законодавстві була прописана можливість вилучення транспортних засобів лише в юридичних осіб (підприємств, установ, організацій), — каже юрист Роман Лихачов. — Під час воєнного стану дозволено це робити й у фізичних осіб. При тім у законі чітко сказано: якщо громадянин є власником одного транспортного засобу, його не можуть вилучити. Власне тому, мабуть, і бачимо багато випадків перереєстрації автівок на дружин чи інших родичів (за даними МВС, у квітні кількість таких випадків зросла на 42%. — Авт.). Але, якщо уважно прочитати закон, то в ньому чітко сказано, що автівки можуть вилучати у громадян України, тобто не йдеться лише про військовозобов’язаних чоловіків. Насправді вилучати машини можуть й у жінок.

— Хто і як може це робити? 

● Р. Лихачов:

— ТЦК та СП, Центральне управління СБУ або її регіональні органи, відповідні підрозділи розвідувальних органів України на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, що оформлюються відповідними розпорядженнями. Має бути складено акт приймання-передавання. Закон гарантує грошову компенсацію власникам вилучених авто. Розмір компенсації визначають на основі оціночної вартості машини та строку її використання військовими. Зауважу, що вилученню можуть підлягати лише справні автомобілі, пристосовані для експлуатації у польових умовах (позашляховики, вантажівки, мікроавтобуси). Транспорт належить повернути власникові протягом 30 днів після оголошення демобілізації.

Але річ у тому, що на сьогодні порядок такого вилучення ще не розроблено. Кабмін має прийняти відповідну постанову й прописати всі механізми.

— Які нюанси можуть виникати у процесі вилучення автівки для потреб ЗСУ? 

— Припустімо, громадянин має два транспортні засоби й прийнято розпорядження щодо вилучення одного з них, проведено оцінку машини. Але він з тих чи інших причин відмовляється виконувати закон і віддавати свою автівку на потреби армії. А військові не мають права забирати її силоміць. Отже, змушені будуть звернутись до суду, далі буде апеляція, касація. Крім того, доведеться пояснити — чому потрібно було вилучити саме цей транспортний засіб, — зауважує юрист Ростислав Кравець. — Щобільше, може виявитись, що на автівку накладено арешт, приміром, якщо дружина вирішила розлучитись і залишити за собою право власності. І що робити тоді? Тому говорити, що просто так у людей почнуть забирати машини, не варто. Збройні сили в нас відповідно укомплектовуються, а вилучення транспортних засобів у фізичних та юридичних осіб — це, на мою думку, вже крайній захід.

Наразі я не знаю випадків, коли б у громадян вилучали транспортні засоби на потреби армії. Натомість відомо чимало прикладів, коли українці віддавали безоплатно власні машини для ЗСУ.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...