Опубліковано: 5 Червня, 2024. Переглядів: 268


Неможливо планувати свій час: чому не дотримуються графіки вимкнення світла

В мережі назвали дві основних причини, чому іноді не дотримуються графіків відключень.

Про це розповів в інтерв’ю Економічній правді Сергій Коваленко.

“Ми ведемо статистику відключень і в нашій компанії 95-97% графіків збігаються”, – каже Сергій Коваленко.

Пан Сергій вказав статистику тільки по Києву.

Є кілька причин того, чому не збігаються графіки.

Перша – швидка зміна споживання електроенергії.

“Я називаю це диспетчерською грою. Наведу приклад. Є дві лінії й треба зробити так, щоб у них світло було 50 на 50, тобто рівно по чотири години. У певний момент треба вимкнути одну лінію та ввімкнути іншу, але це не відбувається одномоментно, за одну секунду”, – зазначив керівник Yasno.

В такі моменти енергетикам важливо витримати ліміт.

“Наприклад, кожна з ліній – це 50 МВт споживання. Вимикають одну, вмикають іншу, а на другій різко зросло споживання. Воно вже не 50 МВт, як очікувалося, а 80 МВт. Тобто щоб витримати баланс, треба когось загасити з першої лінії. Потім це збалансовується, але люди все рахують по хвилинах”, – пояснює пан Коваленко.

Друга причина, це збої в роботі автоматики, в такі моменти енергетикам потрібно їхати на місце, та вмикати все вручну, а це потребує часу.

“Їздить бригада, вона може десь затриматися, потрапити в затор, тому завжди є операційний люфт, плюс-мінус 30 хвилин”, – каже Сергій Коваленко.

Споживачам варто звернути увагу на світло-сіру зону в графіках. Є три зони: одна гарантована, коли світло точно буде, друга – коли його точно не буде, і світло-сіра, коли воно може бути, а може не бути.

Українці, як оптимісти, очікують, що в цей час електрика точно буде, але так відбувається не завжди. Тому потрібно бути готовими до відключень в такі години.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...