Опубліковано: 3 Червня, 2024. Переглядів: 259


Рак органів ротової порожнини: від цього захворювання не застрахований ніхто

Відомо, що куріння спричиняє щонайменше 15 видів раку. І це не лише патології легень, серця, судин, а й порожнини рота. Вона — перші ворота організму, які “приймають” дим цигарки і, відповідно, беруть удар на себе. Як не прогавити онкопатології порожнини рота? Докладніше про це напередодні Всесвітнього дня боротьби з тютюнокурінням (31 травня) розповіла Жанна Блеснюк, лікарка-хірургиня Подільського регіонального Центру онкології.

— Причиною яких онкопатологій у ротовій порожнині найчастіше є тютюнопаління? 

— Це рак губ, язика, гортані. Наприклад, торік в Україні було зареєстровано 1845 випадків раку гортані, серед них 1763 у чоловіків і 82 — у жінок. Частіше, ніж у жінок, у чоловіків буває і рак губи. Таку поширеність цієї патології саме у чоловіків науковці пояснюють звичкою до тютюнокуріння. Серед курців зі стажем рак органів ротової порожнини особливо поширений.

— Наведіть, будь ласка, один з характерних випадків з вашої практики.

— Військовий з Миколаївської області потерпав від виразки на язиці. Після біопсії йому поставили діагноз — рак. Довелося хворому видалити частину язика й метастатичні лімфатичні вузли. Лікарі провели й реконструкцію частини язика, з повним відновленням його форми та функції. Також хворий отримав хіміопроменеву терапію. Тепер чоловік уже відновився і продовжує службу у військовій частині. Нині розроблена й застосовується на практиці тактика операцій з одночасною реконструкцією втрачених тканин, що дає прооперованим людям з раком органів ротової порожнини більший шанс на повноцінне життя.

— Що, окрім тютюнокуріння, може бути причиною онкоперетворень у ротовій порожнині? 

— Дуже небезпечний фактор — хронічні травми в порожнині рота. Вони нерідко виникають у людей, які постійно носять недобре припасовані знімні зубні протези, що спричинюють виразки. Якщо така людина ще й курить, то ризик виникнення онкопатології зростає.

— На які симптоми потрібно звертати увагу, щоб не прогавити розвиток онкопатологій у роті? 

— Насторожити має присутність постійної, що не загоюється протягом двох-чотирьох тижнів, виразки на язиці, губі, у горлі, плями чи ущільнення. Якщо з’явився бодай один з таких симптомів, необхідно звернутися до лікаря-стоматолога, а за потреби — й до онколога. Якщо є новоутвір, то з нього береться біоптат. І лише після лабораторного морфологічного дослідження — біопсії — лікарі ставлять остаточний діагноз. А далі визначають вид терапії, яка в конкретній ситуації найбільш ефективна.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...