Опубліковано: 1 Червня, 2024. Переглядів: 249


Яким буде літо 2024: аномальна спека, похолодання і затяжні дощі з градом

Цього року зима в Україні була аномально теплою. Весна також порадувала високими температурами, особливо на початку квітня.

І хоча у травні вдарили заморозки, втім, на довго холод вже не затримався. Тож літній спеці – бути.

Яким буде літо в Україні, чи чекати аномальної спеки, який місяць буде найтеплішим?

Про це в ексклюзивному коментарі 24 Каналу розповіла Віра Балабух – завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.

Чи буде це літо спекотнішим, ніж зазвичай

Відповідно до оновлених сезонних прогнозів погоди, очікується, що температура повітря влітку буде на 1 – 2 градуси вищою, ніж зазвичай.

“Найсильніші аномалії та тенденції до утворення хвиль спеки ймовірні у західних, південних, південно-східних областях”, – зауважила метеорологиня.

Чи буде ще сильне похолодання

Також Віра Балабух розповіла, чи чекати значного похолодання, чи вже збережеться тенденція потепління.

“Суттєві та тривалі зниження температури малоймовірні”, – зазначила експертка.

Коли чекати найбільшої спеки

За словами Балабух, найвища температура очікується в липні й першій половині серпня. Особливо в південних і південно-східних областях.

Чи будуть затяжні зливи з грозами і градом

Метеорологиня додала, що в південних, південно-східних регіонах, а також центральних областях України ймовірний дефіцит опадів.

Також розповіла, що при посиленні циклонічної діяльності над Європою, до нашої держави будуть переміщуватися більш вологі повітряні маси.

“Це зумовить збільшення інтенсивності конвективних процесів, утворення локальних гроз, злив, граду та шквалу”, – зазначила Балабух.

Зверніть увагу! В Укргідрометцентрі прогнозують, що середня місячна температура у червні передбачається в межах 19 – 23 градусів, у гірських районах 16 – 19. Це на 1,5 – 2 градуси вище за норму.

Місячна кількість опадів очікується в межах 49 – 90 міліметрів, у Карпатах і подекуди на Прикарпатті 117 – 171 міліметра, що в межах норми.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...