Опубліковано: 16 Травня, 2024. Переглядів: 559


Зеленський назвав нову ціль РФ на заході України: наслідки загрожують усій Європі

Одна із цілей Російської Федерації зараз – газова інфраструктура на заході України.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

“Успіх Росії там поставить під удар енергетичну безпеку Європи. Ми маємо спільно знайти спосіб, як цьому протидіяти”, – заявив Зеленський.

Президент України сказав прем’єру Польщі про нагальну потребу у ППО для захисту Харкова й інших регіонів.

“Також доручили командам невідкладно почати роботу над текстом двосторонньої безпекової угоди. Між історичними партнерами вона має бути максимально амбітна”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, Росія вже декілька разів била по газовій інфраструктурі на заході України. Так, 24 березня було пошкоджене одне з підземних газосховищ. З того часу газосховища на заході кілька разів зазнавали ворожих ударів, але були пошкоджені лише наземні об’єкти. Підземні сховища, які можуть знаходитися на глибині до 3 кілометрів, за даними “Нафтогазу”, не постраждали.

Наприкінці квітня голова правління “Нафтогазу” Олексій Чернишов закликав країни Європейського Союзу допомогти захистити українські газосховища від російських атак.

“Минулого року українські газові сховища відіграли важливу роль в енергетичній безпеці ЄС, дозволивши європейським країнам утриматися від надмірного відбору газу з власних резервів. Країна стала альтернативою для зберігання газу, попри ризики, пов’язані з російським вторгненням, частково завдяки таким стимулам, як низькі тарифи на зберігання та звільнення від митних зборів, що дозволяє легко реімпортувати газ до ЄС”, — пише ZN.UA.

Цього року компанія має намір збільшити обсяги європейського природного газу, що зберігається в  Україні: з 2,5 млрд кубометрів минулого року до 4 млрд цієї зими.

При цьому, як відомо, Україна також продовжує пропускати російський газ через свою територію відповідно до угоди, підписаної “Нафтогазом” із російським “Газпромом” у 2019 році. Контракт закінчується наприкінці цього року, і “Нафтогаз” не продовжуватиме його дію. Це означає, що, найімовірніше, у 2025 році російський газ не постачатиметься через Україну, що змусить такі країни, як Австрія та Словаччина, шукати альтернативні джерела постачання.

“Причина, чому “Нафтогаз” продовжив цю транзитну угоду навіть в умовах війни з Росією, полягає в тому, щоб задовольнити потреби ЄС у газі і залишитися надійним партнером для союзників”, ‒ сказав Чернишов.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...